Εξιχνιάστηκε το έγκλημα του Ασπρόπυργου

Εξιχνιάστηκε το έγκλημα του Ασπρόπυργου

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τέσσερις σημαντικές υποθέσεις, που αφορούν εξιχνίαση ανθρωποκτονίας, εξάρθρωση δύο εγκληματικών ομάδων και σύλληψη ενός άνδρα 33 ετών για αποπλάνηση παιδιών, παρουσίασε σήμερα ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης.

Οσον αφορά την ανθρωποκτονία ενός άνδρα 59 ετών, ο οποίος βρέθηκε θανάσιμα τραυματισμένος, στις 5 Οκτωβρίου 2015, σε δασική περιοχή στον Ασπρόπυργο, δράστης, όπως ανέφερε, ο κ. Παπαζαφείρης, είναι ένας κτηνοτρόφος, 43 ετών, ο οποίος συνελήφθη και ομολόγησε με λεπτομέρειες την πράξη του. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, όταν είδε στην περιοχή το θύμα να κόβει ξύλα, του ζήτησε εξηγήσεις, επειδή τον θεώρησε υπεύθυνο για τον θάνατο ενός ζώου από το κοπάδι του. Ακολούθησε λογομαχία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κτηνοτρόφος άρπαξε την καραμπίνα που είχε το θύμα και το πυροβόλησε, με αποτέλεσμα να το τραυματίσει θανάσιμα. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά πολυπληθή εγκληματική ομάδα, την οποία εξάρθρωσε η αστυνομία μετά από πολύμηνη έρευνα και τη συγκρότηση ειδικού κλιμακίου. Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας διέπρατταν ληστείες, κλοπές και απάτες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, ενώ δρούσαν οργανωμένα, με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένο τρόπο δράσης. Ειδικότερα, τα μέλη της ομάδας, που κατοικούν στα Άνω Λιόσια, χρησιμοποιώντας ΙΧ αυτοκίνητα, πήγαιναν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αναζητώντας θύματα. Κινούνταν σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, ενώ εντόπιζαν τα θύματά τους όταν αυτά επέστρεφαν στην οικία τους. Μάλιστα, τις Κυριακές εντόπιζαν άτομα, τα οποία επέστρεφαν στο σπίτι τους από εκκλησίες, προτιμώντας ηλικίες από 80 ετών και άνω. Μόλις οι δράστες εντόπιζαν τα θύματά τους, τα ακολουθούσαν και λίγο πριν από την είσοδό τους στην πολυκατοικία τους, τα σταματούσαν. Χρησιμοποιούσαν διάφορες προφάσεις, όπως ότι είναι υπάλληλοι της ΔΕΗ, κατορθώνοντας να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ηλικιωμένων και να μπουν μαζί τους στο διαμέρισμά τους.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου «ελέγχου», εγκλώβιζαν τα θύματά τους σε ένα δωμάτιο, μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, έπειθαν τους παθόντες να συγκεντρώσουν όλα τα κοσμήματά τους σε ένα σημείο, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υποτιθέμενης διαρροής ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια, οι συνεργοί τους εισέρχονταν στο διαμέρισμα, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρήματα και κοσμήματα. Η αστυνομία, μετά από συντονισμένη επιχείρηση στα Άνω Λιόσια, συνέλαβε 23 Ρομά μέλη της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα επτά άτομα. Κατά τη διάρκεια ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 46.845 ευρώ, ένα πιστόλι και τέσσερα ΙΧ αυτοκίνητα. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 74 υποθέσεις, εκ των οποίων έξι ληστείες, 66 κλοπές και δύο απάτες.

Η τρίτη υπόθεση αφορά εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας σωματεμπορίας αλλοδαπών γυναικών. Μετά από διερεύνηση καταγγελίας μίας υπηκόου Μολδαβίας, 28 ετών, αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της. Όπως εξακριβώθηκε, από τον Δεκέμβριο του 2014, τα μέλη εγκληματικής ομάδας εντόπιζαν τα θύματά τους στη Μολδαβία και εκμεταλλευόμενοι τη δεινή οικονομική κατάστασή τους, αλλά και με την υπόσχεση ότι θα τις φέρουν στην Ελλάδα, για να εργαστούν μόνιμα, με μεγάλες οικονομικές απολαβές, τις έπειθαν. Στη συνέχεια, με τη χρήση σωματικής βίας και απειλών, κατά των ιδίων, αλλά και των οικογενειών τους, καθώς και με το πρόσχημα της ύπαρξης χρέους, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται για λογαριασμό τους, σε οίκους ανοχής, παρακρατώντας το σύνολο των εισπράξεών τους. Ενδεικτικό γεγονός της πρακτικής που ακολουθούσαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, προκειμένου να φοβίσουν τις νεαρές γυναίκες, είναι ότι τους ασκούσαν έντονη σωματική βία όταν δεν επιθυμούσαν να εργαστούν σε οίκους ανοχής ή όταν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχό τους.

Σε μία περίπτωση, μάλιστα, εξανάγκασαν Μολδαβή να κάνει άμβλωση, μόλις πληροφορήθηκαν ότι ήταν έγκυος. Κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, 14 Οκτωβρίου, στο κέντρο της Αθήνας, εντοπίστηκαν τρία διαμερίσματα, στα οποία κρατούνταν γυναίκες από τη Μολδαβία, θύματα σωματεμπορίας, ενώ συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Μολδαβίας και Αλβανίας, ηλικίας 26 και 41 ετών, αντίστοιχα, μέλη της εγκληματικής ομάδας. Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις συνεργοί τους, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών, όλοι υπήκοοι Μολδαβίας. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.

Η τέταρτη υπόθεση αφορά τη σύλληψη, την περασμένη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, στην Καλλιθέα, ενός άνδρα 33 ετών, ο οποίος ασέλγησε σε τρία ανήλικα αγόρια, επί πληρωμή, ασκώντας βία σε αυτά. Ο δράστης, που είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε για κύρια ανάκριση σε τακτικό ανακριτή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή