Οι νέες τιμές σε μουσεία και μνημεία σε ισχύ «από τις αρχές του 2016 ή και νωρίτερα»

Οι νέες τιμές σε μουσεία και μνημεία σε ισχύ «από τις αρχές του 2016 ή και νωρίτερα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση περνά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχέση με την νέα τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία εστιάζοντας στην μέριμνα για ευάλωτες κοινωνικά κατηγορίες του πληθυσμού. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2016 ή και νωρίτερα.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία κατηγοριοποιήθηκαν, βάσει επιστημονικών και οικονομoτεχνικών κριτηρίων», αναφέρεται σε πρωϊνή ανακοίνωσή του. «Οι τιμές εισιτηρίων ανά ομάδα προσδιορίστηκαν ορθολογικά σε εναρμόνιση με τα ισχύοντα τιμολόγια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία νέα πολιτική ενιαίων εισιτηρίων, μέσω της οποίας, με ένα εισιτήριο, θα είναι δυνατή η επισκεψιμότητα σε περισσότερους χώρους, στην ίδια περιοχή. Η επεξεργασία θα ολοκληρωθεί άμεσα».

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά, προβλέπεται καθολική έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων -τόσο των κανονικών όσο και των μειωμένων- της τάξης του 50%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και συγκεκριμένα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο. Μέσω του ενιαίου αντιτίμου, του οποίου η τιμή θα προσδιοριστεί σύντομα, το μέτρο αυτό προσφέρει τη δυνατότητα επίσκεψης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία με αντίτιμο ακόμα και χαμηλότερο από τις ισχύουσες τιμές.

Για το ίδιο διάστημα (δηλαδή από Νοέμβριο έως και Μάρτιο), θα προβλέπεται ελεύθερη είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Επίσης, προωθείται ρύθμιση που θα εντάξει τους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης στους δικαιούχους ελευθέρας εισόδου.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, με δυνατότητα προαγοράς εισιτηρίων μέσω διαδικτύου, διασφαλίζοντας αποτελεσματικότερο έλεγχο και καταγραφή των εισιτηρίων και ταυτόχρονα μειώνοντας το διοικητικό κόστος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συμβάλει και η προωθούμενη αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και η αναβάθμιση των δομών και των μηχανισμών του.

«Σύμφωνα με οικονομοτεχνική μελέτη, η νέα τιμολογιακή πολιτική αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εσόδων από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων το 2016, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η δυνατότητα προσέλευσης σε ευπαθείς ομάδες». Σημειώνεται ότι διατηρούνται ως έχουν οι κάρτες ελευθέρας εισόδου κατά περίσταση, όπως και οι καθιερωμένες ημέρες ελεύθερης εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή