Νέα παράταση για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά

Νέα παράταση για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα πια είμαστε μόνοι…», ήταν το σχόλιο χθες στην «Κ» γονιού με παιδί σε ιδιωτικό σχολείο, καθώς είχε κυκλοφορήσει η είδηση ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές κατήργησε τον ΦΠΑ 7,5% που είχε επιβάλει στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων στα μέσα Ιουλίου. Ηταν η μόνη χώρα, μαζί με την Ελλάδα, που είχε ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Στην Ελλάδα ακόμη εκκρεμεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αναδρομικά από τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, έως χθες οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων, κολεγίων και άλλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων έπρεπε να δηλώσουν στις ΔΟΥ ότι πλέον οι επιχειρήσεις τους θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ. Παρότι τόσο προεκλογικά όλα τα κόμματα είχαν δεσμευθεί για την κατάργηση του ΦΠΑ όσο και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε δώσει παράταση στη μη υπαγωγή των επιχειρήσεων έως ότου βρεθούν ισοδύναμα, έως χθες η κυβέρνηση δεν είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της. Αντίθετα, στο Μπανγκλαντές, σύμφωνα με την Dhaka Tribune, η κυβέρνηση, ύστερα από τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε το μέτρο, αποφάσισε την απόσυρση του ΦΠΑ 7,5% τρεις μήνες μετά την επιβολή του. Με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών παρατείνεται η προθεσμία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση που έληξε χθες έως την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το διάστημα μέχρι τις 23 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η οριστική απόφαση της κυβέρνησης.

Από το δελτίο Τύπου προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεν έχουν υποχρέωση να εκδώσουν αποδείξεις με ΦΠΑ μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, αν και δεν γίνεται καμία αναφορά για έκδοση απόφασης που θα ορίζει τη σχετική παράταση.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι πιθανόν οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή