Τα φουσκωτά μετακινούνται προς Σμύρνη

Τα φουσκωτά μετακινούνται προς Σμύρνη

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και πιο βόρεια μετακινούνταν στα παράλια του Αιγαίου οι λαθροδιακινητές των προσφύγων το καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» τόσο από τουρκικές αρχές όσο και από την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (Frontex). Η «μετακίνηση» αυτή κρίθηκε στρατηγική για να μη θιγούν τουριστικά κέντρα της Τουρκίας, όπως το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) κατά κύριο λόγο και το Κουσάντασι κατά δεύτερο. Ετσι εξηγούν οι ίδιες πηγές τον τόπο μετακίνησης της άφιξης προσφύγων στο Ανατολικό Αιγαίο, από την Κω στη Λέσβο τους θερινούς μήνες.

«Υπήρξαν σημαντικές πιέσεις παραγόντων της τουρκικής οικονομικής ζωής προς την κυβέρνηση για να προστατευθεί το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) μετά την έκρηξη του “κύματος” προς την Κω…», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» Τούρκος επιχειρηματίας του τουρισμού που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, ο οποίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επαφές με την κυβέρνηση της χώρας του για το όλο θέμα. «Οι συζητήσεις μας ήταν προς το τέλος τους όταν έγινε και το περιστατικό με τον μικρό Αϊλάν (το τρίχρονο αγοράκι που πνίγηκε έξω από το Μπόντρουμ). Το τραγικό αυτό συμβάν συνέβαλε στη σημαντική ενίσχυση της αστυνόμευσης της περιοχής με επιπλέον δυνάμεις της στρατοχωροφυλακής (Gandarma) και στο να δυσκολέψουν τα πράγματα για τους διακινητές…».

Η διάχυση των ροών

«Την ίδια στιγμή που οι ροές του Νότου στρέφονταν από το Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) προς τη Σμύρνη», αναφέρει αξιωματούχος της Frontex, «ενισχύονταν προς την περιοχή του Τσανάκαλε οι ροές των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα τρίτο “κλαδί” ροών έφευγε από μικρότερες τουρκικές πόλεις επίσης προς το μεγαλύτερο μεσογειακό λιμάνι της Τουρκίας…».

Μέσα στον Αύγουστο, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, οι τουρκικές αρχές άρχισαν να παρατηρούν ότι τα τρία αυτά ρεύματα, και εξαιτίας της τακτικής τους, ενώνονταν στην παραλιακή μητρόπολη της Μικράς Ασίας, ενώ οι διακινητές χρησιμοποιούσαν όλο και περισσότερο τις περιοχές που βρίσκονται στη νότια πλευρά του νομού Τσανάκαλε για να «στοχεύουν τη βόρεια Μυτιλήνη». Οι περιοχές, σημειώνει στην «Κ» ο παράγοντας της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας, «παρουσιάζουν το βασικό πλεονέκτημα ότι είναι τουριστικά λίγο ανεπτυγμένες, με μικρές ή πολύ μικρές μονάδες και η ζημία στον τουρισμό από τη δραστηριότητα των διακινητών πολύ μικρότερη»…

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία (σ.σ.: που διαπραγματεύεται με δική της ομάδα εργασίας με την Αγκυρα) και τη Γαλλία που συζήτησαν τις περασμένες εβδομάδες με Τούρκους αξιωματούχους αποκόμισαν την εντύπωση πως είναι λανθασμένη η άποψη υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας μας ότι η Τουρκία ενθαρρύνει την διόγκωση του φαινομένου. «Εχει διευρυνθεί τόσο πολύ, που μοιάζει πολύ δύσκολο να συγκρατήσουν τις ροές», υποστήριξε στην «Κ» Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία.

Στην Τουρκία υπάρχουν σήμερα 2 εκατ. Σύροι πρόσφυγες – 1,7 εκατ. είναι καταγεγραμμένοι και 300.000 βρίσκονται σε έξι καταυλισμούς. Οι περισσότεροι από αυτούς ενισχύονται με μικρά ποσά (500-800 λίρες τον μήνα) ή και καθόλου, ενώ έχουν κατ’ εξαίρεση πρόσβαση στα νοσοκομεία και τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν στα σχολεία. Ενώ μετά την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία η Τουρκία αποτελούσε γι’ αυτούς χώρα – καταφύγιο, ήλπιζαν σε μια γρήγορη επιστροφή στη γενέτειρά τους, όσο βάθαινε η οικονομική κρίση στη γείτονα. Ο πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι η χώρα του ξοδεύει 8 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες ετησίως.

Η Τουρκία αναλαμβάνει, με βάση τη συμφωνία της με την Ε.Ε., να διευκολύνει «την ενσωμάτωση των Σύρων προσφύγων στην τουρκική κοινωνία, «αλλά αυτό ακούγεται πολύ πιο εύκολο απ’ όσο είναι». Δεν ξεφεύγει από την προσοχή μας, είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολούθησε από κοντά τις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, «ότι τόσο οι αραβικής καταγωγής Σύροι όσο και οι κουρδικής θα ανήκουν, εφόσον αποφασίσουν να παραμείνουν στην Τουρκία, σε μειονότητες. Ειδικά οι Κούρδοι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές διακρίσεις. Στην περίπτωση που ένας από αυτούς τις επικαλεσθεί, θα τεθεί το ερώτημα εάν είναι ή όχι η Τουρκία μια χώρα ασφαλούς προέλευσης». Το ερώτημα που στην Ε.Ε. απαντάται αρνητικά από τη Γαλλία –η Γερμανία φαίνεται να έχει λιγότερες επιφυλάξεις– δεν είναι θεωρητικό.

Αν η Τουρκία θεωρηθεί χώρα ασφαλούς προέλευσης, τότε οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. –και αυτό θέλουν– θα μπορούν να επαναπροωθούν στην Τουρκία όσους Σύρους δεν έρχονται κατευθείαν από το πεδίο του εμφυλίου πολέμου, αλλά έχουν μείνει μερικά χρόνια πρώτα στην Τουρκία. Αυτοί «οι παλιοί πρόσφυγες πολέμου», όπως αποκαλούνται στην «αργκό» των ευρωπαϊκών οργάνων, αν είναι Κούρδοι για παράδειγμα, θα μπορούν να διαχωρισθούν από τους Κούρδους της Τουρκίας που σήμερα απολαμβάνουν προστασία σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και μόνο κατ’ εξαίρεση «επιστρέφονται» στην Τουρκία;

Νέα τραγωδία με παιδιά στο Αιγαίο

Αλλη μία τραγωδία, με θύματα παιδιά, καταγράφηκε στο Αιγαίο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καλύμνου ανετράπη πλαστική βάρκα. Ο απολογισμός συγκλονίζει. Τρία παιδιά, ένα τετράχρονο αγόρι, δύο κορίτσια, πέντε και εννέα ετών, και μία 16χρονη έχασαν τη μάχη με τα κύματα – οι Ελληνες λιμενικοί ανέσυραν τις σορούς… Παράλληλα, ένα νήπιο ενός έτους έως το απόγευμα του Σαββάτου αγνοείτο και οι Αρχές κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον εντοπισμό του. Σύμφωνα με δηλώσεις διασωθέντων στο Λιμενικό, 18 άτομα επέβαιναν στη λέμβο, που ανετράπη εξαιτίας της θαλασσοταραχής. Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ο διακινητής, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εξι άτομα παρέμειναν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι επτά κρατούνταν στο Λιμεναρχείο Καλύμνου, ενώ οι Αρχές διενεργούν προανάκριση σχετικά με τις συνθήκες του ναυαγίου. Τα θύματα έρχονται να προστεθούν στους συνολικά 3.100 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη, από τις αρχές του έτους, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 613.179 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα και στην Ιταλία το 2015, από αυτούς 473.000 στη χώρα μας. Από την πλευρά της, η καταγραφή της Υπατης Αρμοστείας κάνει λόγο για 591.000 άτομα, εκ των οποίων 450.000 έφθασαν στην Ελλάδα. Το 69% όσων πέρασαν τα ελληνικά σύνορα είναι Σύροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή