Η έκθεση εσωτερικής αυτοαξιολόγησης του ΕΚΠΑ

Η έκθεση εσωτερικής αυτοαξιολόγησης του ΕΚΠΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς να επιχειρήσει να εξωραίσει την κατάσταση, το Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσίασε την πρώτη Ιδρυματική Έκθεση Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης. Ενδεικτικά, η έκθεση που υπογράφεται από τον καθηγητή Κώστα Μπουραζέλη, αναπληρωτή πρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων και διεθνών σχέσεων και πρόεδρο της επιτροπής της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας του ΕΚΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής αρνητικά σημεία:

– Οι «λιμνάζοντες» υποψήφιοι διδάκτορες, κρατούν θέσεις και εμποδίζουν νέους υποψήφιους διδάκτορες να ξεκινήσουν έρευνα, δεδομένου ότι κάθε μέλος ΔΕΠ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο μπορεί να επιβλέπει έως πέντε υποψήφιους.

– Η τεχνολογική υποδομή σε ορισμένα Τμήματα είναι υποτυπώδης με αποτέλεσμα την ελλιπή αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στην ερευνητική διαδικασία.

– Οι βιβλιοθήκες υποχρηματοδοτούνται ενώ ή εκκρεμούν ή δεν ανανεώνονται οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, η συνδρομή σε ηλεκτρονικά περιοδικά κλπ. που είναι απολύτως αναγκαίες για το ερευνητικό έργο.

– Η γενικότερη υποχρηματοδότηση της έρευνας στο ΕΚΠΑ επίσης καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή των Υποψηφίων Διδακτόρων  σε επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να στερείται διεθνούς προβολής η έρευνα που επιτελείται στο Πανεπιστήμιο μας, η οποία είναι πολύ συχνά ισότιμη με την παραγόμενη σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής.

– Η μείωση του αριθμού των μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος θα μειώσει μεσο- και μακροπρόθεσμα τις ευκαιρίες εκπόνησης διδακτορικών διατριβών.

– Η μη ύπαρξη προγραμμάτων ενίσχυσης των υποψηφίων διδακτόρων (π.χ ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ), αποθαρρύνει νέους φοιτητές από το να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή, ενώ η παρατεταμένη οικονομική κρίση ωθεί όλο και μεγαλύτερο τμήμα των ήδη υποψηφίων διδακτόρων στο να εγκαταλείψουν την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής.

Την ίδια στιγμή που το ΕΚΠΑ παρουσίασε την Ιδρυματική (όχι ανά Τμήμα ή Σχολή) Έκθεση Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης, αναμένεται η έκθεση της Αρχής Αξιολόγησης ΑΔΙΠ για όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας.

– Το αρχείο της Έκθεσης Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Η Αγγλόφωνη Επιτομή της Έκθεσης Εσωτερικής Αυτοαξιολόγησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επισυνάπτεται η Ιδρυματική Έκθεση Αυτοαξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή