Θεολογικές έριδες για τα Θρησκευτικά

Θεολογικές έριδες για τα Θρησκευτικά

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεολογικός… πόλεμoς ξέσπασε για τα Θρησκευτικά. Οι θεολόγοι παρουσιάζονται διχασμένοι για τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο του μαθήματος, καθώς μία ομάδα τάσσεται υπέρ του ομολογιακού του χαρακτήρα και μία άλλη υπέρ του θρησκειολογικού.

Ειδικότερα, σήμερα ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός» θα δημοσιοποιήσει επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, στην οποία ζητεί την άμεση εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) για τα Θρησκευτικά, το οποίο έχει εκπονηθεί από το 2011 και έχει εφαρμοσθεί πιλοτικά. «Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει πως υπάρχει ήδη έτοιμο ΠΣ, επεξεργασμένο από τις υπηρεσίες του υπουργείου και πιλοτικά εφαρμοσμένο σε μεγάλο αριθμό σχολείων, με το οποίο τα Θρησκευτικά αναβαθμίζονται σε σύγχρονο, ανοιχτό, μη κατηχητικό και μη ομολογιακό μάθημα, που απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του ελληνικού σχολείου, ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική προέλευσή τους. Αντί να γίνεται γενική και αόριστη συζήτηση περί θρησκειολογικού μαθήματος, σαν να βρισκόμαστε σε σημείο μηδέν, καλούμε τον κ. Φίλη να εγκαταλείψει την αναποφασιστικότητα των προκατόχων του και να προβεί από την επομένη κιόλας σχολική χρονιά 2016-17 στην εφαρμογή του νέου προγράμματος», λέει ο Σύνδεσμος, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009.

«Το νέο ΠΣ αποτελεί υπέρβαση της διελκυστίνδας μεταξύ του κατηχητικού και του θρησκειολογικού προτύπου. Στο νέο ΠΣ το μάθημα των Θρησκευτικών συνιστά γνωριμία με τα μορφωτικά αγαθά, τις αξίες και τον πολιτισμό που διαμόρφωσε ο Χριστιανισμός και ιδιαίτερα η Ορθόδοξη Παράδοση, ενώ παράλληλα διδάσκονται στοιχεία από τις δύο άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, καθώς και στοιχεία για ορισμένες από τις μεγάλες θρησκευτικές παραδόσεις που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία. Ακόμη, στο πλαίσιο του μαθήματος, τα κοινωνικά και υπαρξιακά προβλήματα του ανθρώπου προσεγγίζονται με πνεύμα διαλόγου, ελευθερίας και καταλλαγής, χωρίς ομολογιακή εμμονή, κατηχητισμό, φανατισμό ή μισαλλοδοξία. Με άλλα λόγια, το σύγχρονο μάθημα των Θρησκευτικών βοηθά στην κατανόηση της παράδοσης και εκφράζει τον θρησκευτικό πολιτισμό μας με σεβασμό προς τη θρησκευτική ετερότητα στο πλαίσιο ενός διαπολιτισμικού διαλόγου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ΠΣ με ανοικτό και συνθετικό χαρακτήρα», προσθέτει στην «Κ» ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, θεολόγος, στέλεχος στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Ομως! Η Πανελλήνιος Ενωσις Θεολόγων –ιδρύθηκε το 1950– σε επιστολή της προς τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο επιτίθεται με σφοδρότητα στο νέο ΠΣ που υποστηρίζει ο Θεολογικός Σύνδεσμος. «Το νέο πολυθρησκειακό ΠΣ, με τον αντιχριστιανικό του χαρακτήρα και το αντιεπιστημονικό και αντιπαιδαγωγικό του περιεχόμενο, στοχεύει αποδεδειγμένα στη διάβρωση και αλλοίωση της ορθοδόξου πίστεως της νεότητας. Δεν είναι τυχαίο –και το αντιλαμβάνεστε– ότι το παραπάνω ΠΣ των Θεολόγων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που μετεξελίχτηκε σε ΙΕΠ, το υποστηρίζουν και είναι έτοιμοι να το εφαρμόσουν και να το επιβάλουν ορισμένοι πολιτικοί, με τη στήριξη κομματικών μηχανισμών, ΜΜΕ, μελών του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ και άλλων εχθρικώς διακειμένων προς την χριστιανική πίστη και την Εκκλησία», λέει στην επιστολή της η ΠΕΘ. Μάλιστα, η επιστολή εστάλη στις 7 Οκτωβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε χθες, με αποτέλεσμα ορισμένοι να συνδέουν τη δημοσιοποίησή της με τη σημερινή επιστολή του «Καιρού».

Η ΠΕΘ ζητεί «ως βάση του διαλόγου για την αναμόρφωση των Θρησκευτικών να αποτελέσει το ΠΣ και τα βιβλία του 2003-2006 και όχι τα απαράδεκτα πολυθρησκειακά ΠΣ του ΙΕΠ (2011 και 2015)». «Εγώ δίδαξα το μάθημα με βάση τα παλαιά ΠΣ. Μάλιστα, πολλά μέλη του Συνδέσμου έχουμε μετάσχει σε συγγραφικές ομάδες σχολικών βιβλίων με βάση τα παλαιά ΠΣ», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Δημήτρης Μόσχος, επίκουρος καθηγητής της Θεολογικής Αθηνών και πρόεδρος του «Καιρού». Και τόνισε: «Oμως πλέον έχουν αλλάξει πολλά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή