Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αγρότες και οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν από αύριο αποτελούν για την κυβέρνηση ένα σοβαρότατο πρόβλημα που μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είναι ανακόλουθος σε σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά έχει δεσμευτεί και για μέτρα που πηγαίνουν πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση δοκίμασε να εφαρμόσει. Η κυβέρνηση, όσον αφορά στο αγροτικό μέτωπο, έχει να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, τους βουλευτές της επαρχίας και τους αγροτοσυνδικαλιστές όλων των κομματικών αποχρώσεων. Η μόνη διέξοδος που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι να κερδίσει κάποιες ελαφρύνσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προτείνοντας μέτρα που θα εμποδίσουν τη φοροδιαφυγή των αγροτών, όπως η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για εισοδήματα άνω των 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο και στις οποίες αντιδρούν κάθετα οι αγρότες είναι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά. Ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε δεσμευτεί για συντελεστή 13% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί τα κριτήρια για την ένταξη στη συγκεκριμένη ομάδα. «Αν δηλαδή πληρώνεις φόρο 6.000 ευρώ τον χρόνο, ξαφνικά θα πρέπει να πληρώσεις 12.000 ευρώ. Πόση λογική μπορεί να έχει αυτό και πώς θα μπορέσεις να αγοράσεις εφόδια για να καλλιεργήσεις», λέει αγρότης από τη Θεσσαλία.

Επίσης, η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια θα αυξήσει πολύ το κόστος παραγωγής (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής), την ίδια στιγμή που οι Ελληνες αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα προβλέπεται κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και άρα αύξηση του κόστους παραγωγής.

Τέλος, στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται αλλαγή του ασφαλιστικού καθεστώτος, εναρμόνιση δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών με τις αντίστοιχες του ΙΚΑ, γεγονός που σημαίνει διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των εισφορών για κάθε ασφαλισμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή