Αλλαγές στο σύστημα των αντισταθμιστικών

Αλλαγές στο σύστημα των αντισταθμιστικών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές στη νομοθεσία περί Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) του 1996 εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός είναι να αλλάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα Α.Ω., τα οποία, όπως έχει αναδειχθεί από πληθώρα υποθέσεων που έχουν φθάσει έως τη Δικαιοσύνη, αποτέλεσαν σε αρκετές περιπτώσεις τον βασικό δίαυλο της διαφθοράς στις προμήθειες εξοπλισμών για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Εφόσον τελικά υλοποιηθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, η νομοθεσία θα τροποποιηθεί ώστε από τα Α.Ω. να αποκλείονται κτιριακές εγκαταστάσεις (οι οποίες κατά κανόνα τιμολογούνταν περισσότερο από την αξία τους). Και, αντιθέτως, οι προμηθευτές οπλικών συστημάτων να δεσμεύονται για την παροχή τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ανταλλακτικών καθώς και πυρομαχικών τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης και συνιστούν πάντα πρόσθετο, αρκετά απαιτητικό, προϋπολογισμό.

Ο κ. Π. Καμμένος επιθυμεί τη μεγιστοποίηση της εξοικονόμησης πόρων για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και την προώθηση μιας σειράς άλλων ρυθμίσεων που αφορούν και τη στράτευση. Ενδεικτική είναι η χθεσινή παρέμβασή του κατά τη διάρκεια χθεσινής ημερίδας στη Σχολή Ικάρων για την «Τεχνολογική έρευνα και καινοτομία στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας προανήγγειλε χθες την παροχή της δυνατότητας στους κληρωτούς με υψηλή ειδίκευση και σημαντικές σπουδές (μεταπτυχιακά, διδακτορικό) να παραμείνουν στο στράτευμα για χρονικό διάστημα πέρα από την εννεάμηνη θητεία τους ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ). Εως τότε, είπε χθες ο κ. Καμμένος, οι νέοι επιστήμονες που υπηρετούν τη θητεία τους θα κατευθύνονται από τα Επιτελεία στην ομάδα στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, η οποία έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη Ερευνας και Καινοτομίας. Αναφέρθηκε, γενικώς, στο φαινόμενο του «brain drain» και επισήμανε: «Αν δεν επαναφέρουμε αυτούς τους 300 χιλιάδες νέους επιστήμονες και δεν τους εντάξουμε στη νέα προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, θα έχουμε όλοι αποτύχει». Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και σε παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις κατόρθωσαν να ενσωματώσουν τεχνογνωσία και να τη μετατρέψουν σε πρακτικό αποτέλεσμα, με πλέον χαρακτηριστικό εκείνο της κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214 και της αναβάθμισης των υποβρυχίων τύπου 209, η οποία έγινε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξ ολοκλήρου από το Πολεμικό Ναυτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή