Λουκέτο σε ιστοσελίδα με ταινίες έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

Λουκέτο σε ιστοσελίδα με ταινίες έβαλε η ΕΛ.ΑΣ.

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα κέρδη της ιστοσελίδας gamatotv.com, οι επισκέπτες της οποίας μπορούσαν να βλέπουν παράνομα κινηματογραφικές ταινίες τελευταίας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διεξήγαγε την έρευνα, οι διαφυγόντες φόροι από τη λειτουργία της ιστοσελίδας φθάνουν τα 230.000.000 ευρώ, ενώ η ζημιά για τους δικαιούχους (κυρίως τις εταιρείες διανομής) ανέρχεται σε 465.000.000 ευρώ. Αξιωματικοί της υπηρεσίας έχουν εντοπίσει ροές χρήματος από τράπεζα της Ιρλανδίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των υπευθύνων της ιστοσελίδας, σε Ελλάδα, Αγγλία και Ολλανδία.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι διαχειριστές υποχρέωναν τον επισκέπτη να παρακολουθεί πριν από την ταινία διαφημίσεις διάρκειας 1 λεπτού, ενώ για κάθε προβολή εισέπρατταν 10 λεπτά του ευρώ. Καθώς οι ημερήσιες προβολές είχαν αγγίξει ακόμα και τις 930.000, υπολογίζεται ότι τα κέρδη της ιστοσελίδας κυμαίνονταν μεταξύ 100.000 έως 200.000 ευρώ ημερησίως. Οι αστυνομικοί, ύστερα από καταγγελία, συνέλαβαν έναν 32χρονο σε νησί των Δωδεκανήσων, κατηγορούμενο για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία.

Σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις αποθηκευτικοί σκληροί δίσκοι. Φέρεται να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα διαχείρισης στην επίμαχη ιστοσελίδα, αν και οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο να είχε ρόλο «μπροστινού». Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου για τα ίδια αδικήματα. Επιπλέον, αναζητούνται τουλάχιστον 8-9 άτομα ακόμα. Πριν από 2,5 χρόνια, όταν είχε κατέβει και πάλι η ιστοσελίδα, οι χρήστες της ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή