ΕΛ.ΑΣ.: Θετικά τα αποτελέσματα του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»

ΕΛ.ΑΣ.: Θετικά τα αποτελέσματα του «Αστυνομικού της Γειτονιάς»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με θετικά αποτελέσματα συνεχίζεται η εφαρμογή του θεσμού του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», όπως τονίζει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε σημερινή ανακοίνωσή του. Μετά τον πιλοτικό επανασχεδιασμό του, τον Μάρτιο του 2015 και την επέκτασή του, στα τέλη Ιουνίου, εφαρμόζεται πλέον σε 37 Αστυνομικά Τμήματα σε όλη τη χώρα και ειδικότερα σε 96 γειτονιές πόλεων με 187 αστυνομικούς.

Ειδικότερα, εφαρμόζεται σε 9 Αστυνομικά Τμήματα στην Αττική (Καλλιθέας, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Α΄ Αχαρνών, Α΄ Γλυφάδας, Δημοτικού Θεάτρου, Νίκαιας, Παγκρατίου και Πατησίων), σε 4 Αστυνομικά Τμήματα στη Θεσσαλονίκη (Ευόσμου, Τούμπας- Τριανδρίας, Αναλήψεως και Αμπελοκήπων) και σε 24 Αστυνομικά Τμήματα στην υπόλοιπη χώρα (Κιλκίς, Σερρών, Βέροιας, Α΄ Λάρισας, Β΄ Λάρισας, Βόλου, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Α΄ Ηρακλείου Κρήτης, Β΄ Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Ρόδου, Κορίνθου, Καλαμάτας, 'Αργους Αργολίδας, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας, Κέρκυρας, Χαλκίδας, Λαμίας, Β΄ Πατρών και Αγρινίου).

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης του θεσμού, με σκοπό της βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του, όπως επισημαίνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, διαπιστώθηκε ότι κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015, οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» σε όλη τη χώρα, ήρθαν πιο κοντά στον πολίτη, συμβάλλοντας στην επίλυσή των προβλημάτων της καθημερινότητας. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς», πραγματοποίησαν συνολικά 40.549 δράσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες περιλάμβαναν επισκέψεις ενημερωτικού χαρακτήρα – γνωριμίας με τους πολίτες σε οικίες και καταστήματα, ανταπόκριση σε πολλά αιτήματα καθημερινότητας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν και ενίσχυσαν συνεργασίες με τοπικούς Φορείς (Δήμους, σχολεία, Συλλόγους, Εκκλησίες), ενώ συμμετείχαν σε πλήθος εκδηλώσεων και σε αρκετές περιπτώσεις συμμετείχαν στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων για διάφορα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σημειώνει ακόμη, ότι με τη συχνή παρουσία των «Αστυνομικών της Γειτονιάς» έξω από τα τραπεζικά καταστήματα των περιοχών τους, συνέβαλαν καθοριστικά στην αποτροπή έκνομων ενεργειών και τη διασφάλιση της ασφαλούς επίτευξης διατραπεζικών συναλλαγών μέσω των Α.Τ.Μ.

Επίσης, με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου και με σκοπό την προστασία των μαθητών από κάθε κίνδυνο, οι αστυνομικοί της γειτονιάς εντατικοποίησαν τις διελεύσεις τους έξω από τα σχολικά συγκροτήματα όλων των βαθμίδων, κυρίως κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

Ακόμη, προέβησαν στην ενημέρωση των πολιτών και τοπικών φορέων της περιοχής τους, αναφορικά με τη λειτουργία της «Ωρας του πολίτη, των φορέων και των κοινωνικών εταίρων», η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, αλλά και την άμεση διαπροσωπική επικοινωνία μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών.

Οπως τονίζει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, ο θεσμός υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής (2015-2019) της Πολιτικής Ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η φιλοσοφία του βασίζεται στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, περιλαμβάνοντας σειρά δράσεων τόσο προληπτικού, όσο και αποτρεπτικού χαρακτήρα, για την προστασία και εξυπηρέτηση των κατοίκων σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μετά την τρίμηνη πιλοτική εφαρμογή του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» (από 23-3 έως 23-6-2015), σε 22 γειτονιές στις περιοχές της Καλλιθέας και Χαλανδρίου στην Αττική, καθώς και της Τούμπας – Τριανδρίας και Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη, τα αποτελέσματα της οποίας υπήρξαν θετικά, καταδεικνύοντας την αποδοχή του θεσμού από τις τοπικές κοινωνίες, αποφασίστηκε, τέλη Ιουνίου, η επέκταση του θεσμού και σε άλλες περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και σε πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδας.

Τέλος, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σημειώνει ότι οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τον θεσμό, απασχολούνται αποκλειστικά με τα καθήκοντά του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», ενώ φέρουν εκτός του βασικού εξοπλισμού τους, ειδικό σήμα και κινητό υπηρεσιακό τηλέφωνο. Περιπολούν στον τομέα ευθύνης τους και επικοινωνούν προσωπικά με τους κατοίκους και τους τοπικούς φορείς, συμβάλλοντας στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή