Περιμένουν ακόμα και μέρες στην ουρά για ταυτοποίηση

Περιμένουν ακόμα και μέρες στην ουρά για ταυτοποίηση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν καταγραφεί 43.000 μετανάστες που έχουν φτάσει στα νησιά της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο τυπικά έχει αναλάβει αρμοδιότητες, αλλά η μεταφορά των αντίστοιχων υπηρεσιών δεν έχει γίνει (όπως π.χ. το τμήμα της διαχείρισης των κονδυλίων), ενώ και ο κυβερνητικός εταίρος (ΑΝΕΛ) δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. Χαρακτηριστικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διά των υπηρεσιών του ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ τη διάθεση προσωπικού για τη λειτουργία του κέντρου στη Μόρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Γενικό Επιτελείο Στρατού απάντησε ότι έχει διατεθεί προσωπικό στο νησί, αλλά ειδικά για τη Μόρια δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα λόγω των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν εκεί.

Οι αντοχές του μηχανισμού που έχει στηθεί στο νησί έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς στη Μόρια επικράτησε το αδιαχώρητο και θα λειτουργήσει ξανά όταν θα τοποθετηθούν τα επιπλέον 12 μηχανήματα ηλεκτρονικής καταγραφής αποτυπωμάτων (eurodac). Η καταγραφή συνεχίζεται στο Καρά Τεπέ, ωστόσο καθημερινές είναι οι συγκρούσεις μεταξύ των μεταναστών ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το χαρτί που θα τους επιτρέψει να φύγουν από το νησί. Ωστόσο, καθώς στο νησί έχουν συγκεντρωθεί και πάλι πάνω από 11.000 άτομα, πολλές φορές περιμένουν στην ουρά μέρες για να ταυτοποιηθούν. Η διακοπή σίτισης λόγω έλλειψης κονδυλίων έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς ειδικά οι Αφγανοί που συνήθως δεν διαθέτουν χρήματα είναι κυριολεκτικά πεινασμένοι. Στο μεταξύ, περίπου 3.000 μετανάστες βρίσκονταν χθες στο λιμάνι, αναμένοντας τα πλοία που θα τους μεταφέρουν στην Αθήνα. Τουλάχιστον δύο δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά.

Στην Αθήνα ωστόσο χθες στο κέντρο φιλοξενίας που έχει στηθεί στο Ελληνικό στις εγκαταστάσεις του Χόκεϊ, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται ελάχιστα άτομα (χθες λιγότερα από είκοσι), με αποτέλεσμα η βοήθεια που φτάνει από εθελοντές και πολίτες να μην αξιοποιείται. Πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο σημείο θα παραμείνει λειτουργικό έως το τέλος Οκτωβρίου.

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής χωρίς να επιβεβαιώνουν τη χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού ως μέσο πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ε.Ε., δεν την διαψεύδουν κιόλας. Οπως σημειώνουν, σύμφωνα με τα στοιχεία ελάχιστες βάρκες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τις ακτές της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης στο νησί, την προηγούμενη εβδομάδα, του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, ενώ ακριβώς την επόμενη ημέρα έφτασαν στο νησί από την απέναντι τουρκική ακτή 6.000 άτομα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο είχαν καταγραφεί εκτός Συρίας συνολικά 4.860.000 Σύροι. Μόνο στην Τουρκία βρίσκονταν καταγεγραμμένα 1.938.999 άτομα, στον Λίβανο 1.113.941 και στην Ιορδανία 628.887 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή