«Αγνοούν» οι Ελληνες τα γενόσημα

«Αγνοούν» οι Ελληνες τα γενόσημα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλή εμπιστοσύνη, λόγω άγνοιας, επιδεικνύουν οι Ελληνες στα γενόσημα φάρμακα. Μόλις δύο στους δέκα τα εμπιστεύονται και μόλις ένας στους δέκα έχει ζητήσει από τον γιατρό να του προτείνει γενόσημο αντί πρωτοτύπου. Ξεκάθαρες είναι πλέον και οι επιπτώσεις της κρίσης στην πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας: δύο στους δέκα Ελληνες δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας τον τελευταίο χρόνο δεν έλαβαν θεραπεία λόγω κόστους.

Το «κρίσιμο» σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η υγεία των Ελλήνων καταδεικνύει η πανελλαδική έρευνα Hellas Health VI του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ, την οποία παρουσίασαν χθες ο καθηγητής διευθυντής του ΙΚΠΙ Γιάννης Τούντας και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Παν. Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, τον Απρίλιο του 2015, από τη Μetron Analysis.

Οπως κατέδειξε η έρευνα, μόλις το 33% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι γνωρίζει τι είναι τα γενόσημα και μόλις ένας στους πέντε (22%) τα εμπιστεύεται, γεγονός που καταδεικνύει την αποτυχία της πολιτείας να πείσει για την ασφάλειά τους. Το 55% δήλωσε ότι έχει λάβει περισσότερα από δύο συνταγογραφούμενα φάρμακα το τελευταίο έτος και το 14% έχει λάβει πέντε ή περισσότερα. Η συντριπτική πλειονότητα (83%) όσων λαμβάνουν φάρμακα δεν ζητάει από τον γιατρό να τους προτείνει γενόσημο. Αντίστοιχα υψηλό (88%) είναι και το ποσοστό όσων ακολουθούν πιστά τις συστάσεις του γιατρού τους και δεν αλλάζουν το σκεύασμα με το αντίστοιχο γενόσημο. Για το μόλις 8% που δηλώνει ότι έχει λάβει διαφορετικό φάρμακο από το προτεινόμενο, οι κυριότεροι λόγοι ήταν η φθηνότερη τιμή του (31%) ή οι συστάσεις του φαρμακοποιού (30%). Το 61% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτό το οποίο τους πρότεινε ο γιατρός τους. Για τους υπόλοιπους η ενημέρωση έγινε κυρίως από τον φαρμακοποιό και μόλις ένας στους τρεις το έμαθε από τον γιατρό.

Οι ερωτώμενοι σε μεγάλο ποσοστό (40%) δηλώνουν ότι επιδεινώθηκε η πρόσβασή τους στις υπηρεσίες Υγείας από το 2009 έως σήμερα, ενώ το 52% δηλώνει ότι αυξήθηκε η οικονομική επιβάρυνση για υπηρεσίες υγείας. Αλλωστε το 44% διαθέτει μηνιαίως για υπηρεσίες υγείας πάνω από το 5% του συνολικού εισοδήματος, ενώ ένας στους έξι διαθέτει πάνω από το 10%. Λόγω κόστους, δύο στους δέκα δεν έλαβαν υπηρεσίες για πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζαν. Από αυτούς που απευθύνθηκαν σε υπηρεσίες υγείας, μόλις το 8% επέλεξε ιατρεία του ασφαλιστικού του ταμείου, γεγονός που συνδέεται με την ατελή μεταρρύθμιση στο ΠΕΔΥ.

Σοβαρό έλλειμμα καταγράφεται στη χρήση των υπηρεσιών υγείας για προληπτικές εξετάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι δύο στους δέκα δεν έχουν μετρήσει αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο. Χαμηλά είναι τα ποσοστά σε κρίσιμες εξετάσεις όπως η μαστογραφία (57% των γυναικών που θα έπρεπε να κάνουν βάσει ηλικίας) και η κολονοσκόπηση (15%).

Κακές επιδόσεις έχουν οι Ελληνες και στην πρωτογενή πρόληψη: το 37% των Ελλήνων καπνίζει – ποσοστό που παραμένει από τα υψηλότερα στον κόσμο. Παθητικός καπνιστής στον χώρο εργασίας του είναι το 27%, ενώ σε καπνό εντός εστιατορίων και καφέ μπαρ εκτίθεται το 78% και το 92% αντίστοιχα. Μόλις το 10% ακολουθεί τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής για τη λήψη λαχανικών και τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι δεν ασκούνται (π.χ. γρήγορο περπάτημα). Ετσι, ίσως δικαιολογείται και το γεγονός ότι μόλις το 41% των ερωτωμένων είχε κανονικό σωματικό βάρος, έναντι του 41% που είναι υπέρβαροι και του 17% παχύσαρκοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή