ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παίζουν κρυφτό για τις ευθύνες

paizoyn-kryfto-gia-tis-eythynes-2107493

Με έναν νεκρό και μία αγνοούμενη από την προχθεσινή νεροποντή, αρκετούς τραυματισμούς και πολίτες που ανασύρθηκαν από περαστικούς μέσα από τα ορμητικά νερά, μια τριώροφη οικοδομή γκρεμισμένη και εκατοντάδες σπίτια και μαγαζιά κατεστραμμένα, μαζί με δεκάδες αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν, η χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με την οποία «τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες την Αττική, δεν βρήκαν μια απροετοίμαστη Περιφέρεια», ηχεί τουλάχιστον παράφωνα. Δηλαδή τι παραπάνω θα είχε συμβεί εάν η Περιφέρεια ήταν απροετοίμαστη;
Παράφωνα ηχούν και οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις για το ποιος φορέας φέρει την ευθύνη για την καταστροφή. Η Περιφέρεια Αττικής έριξε ουσιαστικά την ευθύνη για τις συχνές πλημμύρες του ρέματος Εσχατιάς στη Δυτική Αθήνα στο υπουργείο Υποδομών. «Η μελέτη για τα έργα διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», σημείωνε χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, πετώντας το μπαλάκι στον κ. Χρήστο Σπίρτζη. Βεβαίως, οι κάτοικοι απαιτούν την ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία και αντιμετωπίζουν το κράτος ως ενιαίο, που πρέπει να λειτουργεί με συντονισμό και αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί να ψάχνουν ποιος έχει την ευθύνη –ο Δήμος ή η Περιφέρεια– για τον καθαρισμό των φρεατίων ομβρίων, τα οποία ήταν βουλωμένα σε πολλά σημεία της Δυτικής Αθήνας την Πέμπτη.

Θέλοντας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, η κ. Ρένα Δούρου και ο κ. Χρήστος Σπίρτζης προχώρησαν χθες το απόγευμα σε κοινή δήλωση, στην οποία αναφέρεται πως «η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και της Περιφέρειας Αττικής είναι άριστη. Οι αρμοδιότητες των δύο δημόσιων φορέων είναι απολύτως διακριτές και εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια της αντιπλημμυρικής θωράκισης».

Την ανάγκη πάντως να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και η εκ των υστέρων παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού μέσω ενός οδικού χάρτη παρεμβάσεων συζήτησαν χθες, σύμφωνα με την κ. Δούρου, σε έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα. Ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα των συναρμοδιοτήτων θα πρέπει να επιλυθεί σύντομα με το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει το Υπουργείο στη Βουλή.

Την ίδια ώρα συνεχίζονταν από την ΕΜΑΚ οι έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας που αγνοείται, καθώς το αυτοκίνητό της βρέθηκε παρασυρμένο από τα ορμητικά ύδατα στο Καματερό. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ ερευνούν και σε φρεάτια που οδηγούν στον Κηφισό.

Ενδεικτικός της έκτασης των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στην Αττική είναι ο απολογισμός της Πυροσβεστικής. Κατά τη διάρκεια του βροχερού 24ώρου, η Πυροσβεστική δέχτηκε 3.500 κλήσεις, που αφορούσαν σε 1.125 αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων, καθώς και 55 κοπές δέντρων. Μέχρι χθες το πρωί είχαν πραγματοποιηθεί 650 αντλήσεις υδάτων και 30 κοπές δέντρων. Στον Νομό Αχαΐας η Πυροσβεστική δέχτηκε 60 κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ άλλα 50 τηλεφωνήματα δέχθηκε στον Νομό Ηλείας.

Πρωτοφανείς ήταν οι καταστροφές που προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή χθες το πρωί στην Υδρα. Ογκοι χωμάτων μεταφέρθηκαν και μπάζωσαν τμήματα του λιμανιού της Υδρας, ενώ νεκρά ζώα, τραπέζια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα επιπλέουν στη λασπωμένη θάλασσα. Σπίτια και καταστήματα του νησιού έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ δύο μουλάρια παρασύρθηκαν και πνίγηκαν. Ο δήμαρχος Υδρας ζήτησε από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Λόγω κατολισθήσεων έκλεισε ο ΧΥΤΑ Φλόκα στη Δυτική Αχαΐα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η αποκομιδή απορριμμάτων στους δήμους Δ. Αχαΐας, Ερυμάνθου και σε τρεις δημοτικές ενότητες της Πάτρας.