Αγώνας δρόμου για την εύρεση χώρων φιλοξενίας

Αγώνας δρόμου για την εύρεση χώρων φιλοξενίας

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Απροετοίμαστη βρήκε την κυβέρνηση η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των θέσεων φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι το υπουργείο ενημερώθηκε από δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο για το τι επρόκειτο να προτείνουν οι Ευρωπαίοι και έκανε λόγο για «μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, που θεωρούμε ότι είχε θετικά αποτελέσματα».

Εως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει χωροθετήσει, πλην των 7.000 θέσεων σε hot spots και 3.000 σε υφιστάμενα κέντρα, δύο χώρους φιλοξενίας προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου θα μπορούν να στεγαστούν 10.000 άτομα σε καθένα εξ αυτών. Ταυτόχρονα θα προωθηθεί το πρόγραμμα εξεύρεσης 20.000 ακόμα θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα μέσω της επιδότησης ενοικίου. Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων εφόσον από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης δοθούν άμεσα τα αναγκαία κονδύλια.

Ο υπουργός ανέφερε ότι προχωράει η διαδικασία των hot spots, τονίζοντας ότι ακόμα και στη Λέσβο η λειτουργία του σημείου βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο και γι’ αυτόν τον λόγο αναμένεται αύριο να επισκεφθεί τη Χίο. Οσον αφορά στους άλλους χώρους, περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση αναζητάει χώρους και γι’ αυτό συνεργάζεται με τους δήμους.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες τη χορήγηση ποσού 5,9 εκατ. ευρώ εκτάκτως προκειμένου να στηριχθεί η Ελλάδα για τη λειτουργία των hot spots. Τα χρήματα θα δοθούν μέσω του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ). Το ποσό θα καλύψει πλήρως, για περίοδο 4 μηνών, τα έξοδα μεταφοράς με πορθμείο τουλάχιστον 60.000 προσφύγων και μεταναστών από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του “κομβικού σημείου” και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διατεθούν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχθεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Αυτή η επείγουσα βοήθεια θα επιτρέψει στις αρχές να καλύψουν το κόστος μεταφοράς σημαντικού αριθμού των εν λόγω προσώπων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον έχουν καταχωριστεί σωστά και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο μεταξύ, μία ακόμα τραγωδία είχαμε χθες στη Λέσβο με θύματα ένα βρέφος, ένα παιδί και μια γυναίκα, ενώ 13 άτομα κατ’ εκτίμηση αγνοούνταν. Παράλληλα, οι κακές καιρικές συνθήκες το Σαββατοκύριακο προκάλεσε προβλήματα υγείας στους μετανάστες. Χθες, εκατοντάδες άτομα που έφθασαν από τα νησιά στην Αθήνα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και πάλι το αδιαχώρητο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή