Συνεχίζονται οι 24ωρες κυλιόμενες απεργίες φαρμακοποιών

Συνεχίζονται οι 24ωρες κυλιόμενες απεργίες φαρμακοποιών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα εφημερεύοντα φαρμακεία θα προμηθεύονται και σήμερα οι πολίτες τα φάρμακά τους, λόγω της απεργίας διαρκείας των φαρμακοποιών. Η χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απέβη «άκαρπη»: η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης που θα επιτρέπει σε ιδιώτη μη φαρμακοποιό να ανοίξει φαρμακείο είναι δεδομένη και το μόνο που μένει είναι να «κλείσουν» επί μέρους ρυθμίσεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Κατόπιν τούτου οι φαρμακοποιοί, που διεκδικούν να κρατήσουν την ιδιοκτησία του φαρμακείου, ακόμα και με απλή πλειοψηφία μετοχικού κεφαλαίου, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), τη χθεσινή πρώτη ημέρα απεργίας η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή –πλην της Ρόδου, όπου φαρμακεία παρέμειναν ανοιχτά– ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει διακριτή διαφοροποίηση στη στάση που τηρούν τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο. «Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Και αυτό γιατί αυτή η κινητοποίηση αφορά την αυριανή ημέρα των φαρμακείων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος εξερχόμενος του υπουργείου Υγείας, όπου χθες το μεσημέρι είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν εκατοντάδες φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμμετοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα πλησιάζει το 100%, αν και όπως παραδέχθηκε, υπήρξαν εξαιρέσεις σε λίγα κεντρικά σημεία, κυρίως της Αθήνας.

Κατά τους φαρμακοποιούς, στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας δήλωσε άγνοια για την τελική διατύπωση της υπουργικής απόφασης. Από την πλευρά του υπουργείου ανακοινώθηκε ότι η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» για τη σύνταξη της ΚΥΑ συνεχίζεται και ότι το υπουργείο «σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΠΦΣ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της δημόσιας υγείας». Και καταλήγει ότι η ηγεσία του υπουργείου «πιστεύει πως πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων, επιδεικνύοντας η κάθε πλευρά την απαιτούμενη ωριμότητα και ευθύνη».

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις δηλώνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, «τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των Ελλήνων φαρμακοποιών» και οποιαδήποτε διατάραξη του υφιστάμενου καθεστώτος θα αποτελέσει προθάλαμο για τον ήδη συντελούμενο αφελληνισμό της παραγωγής και διανομής φαρμάκων στη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή