Αναστήλωση μονής, μοντέλο συνεργασίας

Αναστήλωση μονής, μοντέλο συνεργασίας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είχα πάει ποτέ πριν. Κατάφερα να επισκεφθώ την ιστορική μονή του Αποστόλου Ανδρέα αφού άνοιξαν τα οδοφράγματα και υπήρχε πρόσβαση προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Η μονή του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκεται στη χερσόνησο της Καρπασίας και στέκει εκεί από το 1867, στο μέρος όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκε ο Απόστολος Ανδρέας. Από την τουρκική εισβολή και μετά, όταν η πρόσβαση στους Ελληνοκυπρίους ήταν αδύνατη, Τουρκοκύπριοι δεν σταμάτησαν ποτέ να φτάνουν μέχρι αυτό το βορειοανατολικό άκρο της Κύπρου για να προσκυνήσουν. Τους είχα συναντήσει κι εκείνη τη φορά. Ομως, η εγκατάλειψη και η ελλιπής φροντίδα της μονής άρχισαν να δείχνουν τα σημάδια της φθοράς. Μέχρι πέρυσι, οπότε υπεγράφη σύμβαση ανάμεσα στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, σε μία ελληνοκυπριακή και μία τουρκοκυπριακή κοινοπραξία εργοληπτών και ξεκίνησαν τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης της μονής, ένα πρότζεκτ που θα διαρκέσει περίπου 22 μήνες. Θα ολοκληρωθεί δηλαδή περίπου τον Αύγουστο του 2016.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Εκκλησία της Κύπρου και το Ιδρυμα Διαχείρισης Βακουφίων στα Κατεχόμενα, που θα συνεισφέρουν από 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ με 25 χιλ. δολάρια θα συμβάλει στο έργο και η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη. «Εγινε ακόμη ένα συγκεκριμένο βήμα στην επιδίωξη της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Υπηρεσίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά (Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνσάι). «Η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο για όλα τα μνημεία που βρίσκονται στην ευθύνη της και στις δύο πλευρές του νησιού», πρόσθεσαν οι δύο άνδρες. Και πράγματι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το επόμενο έργο που με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσει θα είναι ο ιστορικός ναός του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.

Ηδη πάντως οι εργασίες προχωρούν και ως εκ τούτου η μονή είναι κλειστή για το κοινό. Στη δεύτερη φάση, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Πατρών που ετοίμασε τη μελέτη, θα καθαιρεθούν οι νεότερες επεμβάσεις και θα συντηρηθεί το παρεκκλήσι του 15ου αι. Και στην τρίτη φάση θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος και οι χώροι διαμονής.

Μια σημαντική διαδικασία, μια ιστορική συνέργεια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή