ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα ευρήματα της Πύλου εντυπωσιάζουν

ta-eyrimata-tis-pyloy-entyposiazoyn-2108027

H είδηση για τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα στην Πύλο έχει κάνει από προχθές τον γύρο του κόσμου. Μεγάλα διεθνή έντυπα περιέλαβαν αφιερώματα για την ανακάλυψη, και μάλιστα οι New York Times μιλούν και με τους Αμερικανούς αρχαιολόγους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον πλούτο και την σημασία των κτερισμάτων. Ο ασύλητος, λακκοειδής τάφος της Υστεροελλαδικής περιόδου ήρθε στο φως κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στην Πύλο, στη διάρκεια ερευνών διεθνούς αρχαιολογικής ομάδας υπό τη διεύθυνση των Jack L. Davis και Sharon R. Stocker από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι (Οχάιο, ΗΠΑ). Στο πλευρό της ήταν και ο Thomas M. Brogan από το Κέντρο Μελέτης του Προϊστορικού Αιγαίου για την Ανατολική Κρήτη.

Τι λένε ερευνητές για την πλέον εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης πλούτου σε προϊστορικά ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει εντοπιστεί τα τελευταία 65 χρόνια;

Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Αθήνα James C. Wright υπογράμμισε ότι είναι μία από τις πλέον εμβληματικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις από τη δεκαετία του 1950, χάρη στον πλούτο της, που θα δώσει στους ειδικούς πολλές πληροφορίες για τις σχέσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη εκείνη την περίοδο, καθώς πολλά κτερίσματα έχουν μάλλον κατασκευαστεί εκεί.

Ο Brogan υπογράμμισε στους ΝΥΤ ότι είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, μιας και τάφους σαν και αυτόν της Πύλου μετρά κανείς στα δάχτυλα του ενός χεριού. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι η μελέτη των κτερισμάτων θα τους ανοίξει νέους δρόμους στα μυστικά που παραμένουν άλυτα για 35 αιώνες.