Υπερπλήρεις οι χώροι φιλοξενίας

Υπερπλήρεις οι χώροι φιλοξενίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα χέρια ψηλά σηκώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσον αφορά την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης της άτυπης Συνόδου Κορυφής για τη δημιουργία στην Ελλάδα επιπλέον 20.000 θέσεων φιλοξενίας μεταναστών έως το τέλος του χρόνου. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του υπουργείου «εμείς είχαμε προετοιμαστεί για 2.500 θέσεις φιλοξενίας όχι 20.000 μέσα σε δύο μήνες και άλλες 20.000 μέσω επιδότησης ενοικίου». Στην Αθήνα, στο μεταξύ, οι χώροι φιλοξενίας ήταν χθες υπερπλήρεις, ενώ μικρός σχετικά αριθμός μεταναστών παρέμενε και στην πλατεία Βικτωρίας.

Αγνωστο παραμένει πού θα μεταφέρονται όσοι μετανάστες φτάνουν στην πρωτεύουσα από τα νησιά από αυτό το Σάββατο οπότε και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου θα σταματήσει να χρησιμοποιείται. «Είχαμε συνεννοηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι το Γυμναστήριο θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας έως το τέλος Οκτωβρίου. Σήμερα στο Γαλάτσι βρίσκονται 1.450 άτομα και η σίτιση επαρκεί για χίλιους, τους υπόλοιπους τους έχουμε αναλάβει εμείς. Ο δήμος έχει φτάσει στα όριά του» αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης, Γ. Μαρκόπουλος, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως το υπουργείο θα τηρήσει την υπόσχεσή του. «Ισως είμαι ο μόνος Γαλατσιώτης που το πιστεύω αυτό, αλλά το πιστεύω. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, ένα εκ των οποίων είναι το ποδηλατοδρόμιο δίπλα από το ΟΑΚΑ, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση.

Χθες, ο κ. Μουζάλας επισκέφτηκε τη Χίο. Λόγω κακοκαιρίας στο νησί χθες υπήρχαν λιγότεροι από 200 μετανάστες σε σχέση με τους 2.500 που έφταναν ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Μουζάλας επισκέφτηκε το πρώην εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, τον χώρο που ο δήμος έχει προτείνει για τη δημιουργία κέντρου καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων (το λεγόμενο hotspot στο νησί). Ο δήμαρχος Μαν. Βουρνούς εξηγεί στην «Κ» ότι ο δήμος έχει προτείνει τον συγκεκριμένο χώρο εδώ και ένα χρόνο «αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πολιτεία». Ζητεί, επίσης, άμεσα να υπάρξει κεντρικός συντονισμός της διαχείρισης των προσφυγικών ροών στο νησί και προσθέτει ότι ίσως το προσφυγικό είναι μια ευκαιρία να ανοίξει το θέμα των ευρωπαϊκών συνόρων. «Οταν εκατοντάδες άνθρωποι μπαίνουν σε μια βάρκα και περνάνε απέναντι τότε υπάρχει πρόβλημα στην έννοια του κράτους. Ισως το προσφυγικό είναι μια πολύ καλή αφορμή για να επανακαθορίσουμε τι σημαίνει ευρωπαϊκά σύνορα, και πώς φυλάσσονται», τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή