Ξανά κέντρο διερχομένων η πλ. Βικτωρίας

Ξανά κέντρο διερχομένων η πλ. Βικτωρίας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι επίσημες δομές να έχουν δημιουργηθεί για τη φιλοξενία προσφύγων, η πλατεία Βικτωρίας όμως εξακολουθεί να αποτελεί άτυπο κέντρο υποδοχής για κάθε νεοεισερχόμενο.

Χθες το πρωί έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Blue Star 1» μεταφέροντας πάνω από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες από Λέσβο και Χίο, ενώ σήμερα αναμένεται να φτάσει ο ίδιος αριθμός περίπου.

Η πλατεία το πρωί της Τρίτης έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο από τα σκουπίδια και τα μικροαντικείμενα που είχαν αφήσει πίσω τους οι πρόσφυγες πριν μεταφερθούν στο Γαλάτσι και στο Ελληνικό με λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Τα συνεργεία του Δήμου μαζί με το προσωπικό των γύρω καταστημάτων από νωρίς το πρωί επιχειρούσαν να καθαρίσουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους.

Οι 1.500 νεοαφιχθέντες έφτασαν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στην πλατεία για να πάρουν τη θέση που είχαν αφήσει όσοι την είχαν προσεγγίσει τη Δευτέρα. «Το ίδιο σκηνικό σε επανάληψη», σχολιάζει στην «Κ» ο περιπτεράς της πλατείας Γιώργος Ευθυμίου, ο οποίος, αν και ο ημερήσιος τζίρος του έχει ανέβει, «θλίβεται με την εικόνα που καθημερινά αντικρίζει». Οι νεοαφιχθέντες, αφγανικής καταγωγής στην πλειονότητά τους, φτάνοντας στην πλατεία αναμένουν οδηγίες από τις αρχές προς τα πού να κατευθυνθούν. Αλλοι ψάχνουν να φάνε, άλλοι κοιμούνται στα παγκάκια και στο έδαφος και άλλοι αναζητούν τρόπο επικοινωνίας με τους οικείους τους. Πάντως, οι αστυνομικοί που εποπτεύουν την πλατεία επισημαίνουν πως δεν υπάρχουν επεισόδια και ότι «πρόκειται για φιλήσυχους ανθρώπους που δεν ενοχλούν».

Επειτα από κάθε άφιξη σχηματίζονται ουρές στα δύο ανταλλακτήρια συναλλάγματος, όπου οι πρόσφυγες λαμβάνουν ευρώ για να αγοράσουν τα εισιτήρια προς τον Βορρά και για τα μικροέξοδα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Οσοι μιλούν αγγλικά βιώνουν έντονες στιγμές δημοσιότητας, αφού στο σημείο υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, ενώ τα τηλεοπτικά συνεργεία διαγκωνίζονται για να λάβουν μια μαρτυρία και να καταγράψουν τις ιστορίες που αυτοί άνθρωποι διηγούνται.

Πολλοί εθελοντές από ΜΚΟ και απλοί πολίτες επιδίδονται στο σημαντικό έργο της κάλυψης όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών των προσφύγων, με την αγορά τροφίμων και ειδών υγιεινής κυρίως για γυναίκες.

Μία από αυτές τις οργανώσεις είναι η ολλανδική οργάνωση «Ασφαλή σύνορα για τους πρόσφυγες», που δημιουργήθηκε ειδικά για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και έχει σπεύσει σε όλα τα σημεία όπου καταφθάνουν μετανάστες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή