Διαμαντοπούλου κατά Φίλη για την παιδεία

Διαμαντοπούλου κατά Φίλη για την παιδεία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλειψη ενημέρωσης προσάπτει η Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός Παιδείας, στον σημερινό υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, απαντώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Φίλης στην «Κ» της Κυριακής.

Σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, τόνισε ότι έχει προκαλέσει χάος, ενώ εξαγγέλθηκε με προχειρότητα. Η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνει:

1) Εθνικός Διάλογος: Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από το 2010 ήταν αποτέλεσμα της συζήτησης των φορέων και της Βουλής, ενώ ακολούθησε ηλεκτρονική διαβούλευση. Θα ήταν ακατανόητο να ξεκινήσει από το μηδέν.

2) Μείωση της ύλης: Προϋποθέτει νέα προγράμματα σπουδών και αξιοποίηση του υλικού του ψηφιακού σχολείου. Η μείωση της ύλης, που εξαγγέλλεται εκ νέου, έχει προχωρήσει με το ν/σ για το νέο Λύκειο.

3) Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας: Οργανώθηκε νέο πρόγραμμα σπουδών και πιστοποίηση της γλωσσομάθειας, ενώ ξεκίνησε πιλοτικά στο 65% των Δημοτικών πρόγραμμα διδασκαλίας της αγγλικής.

4) Τα κενά στα σχολεία: Υφίσταται πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, που προβλέπει τέλος στις αποσπάσεις. Το 2010, 4.700 εκπαιδευτικοί γύρισαν στα σχολεία τους. Το καλοκαίρι του 2015 υπογράφηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο για φορείς 400 αποσπάσεις.

5) Ψηφιακό Σχολείο: Εχει διατεθεί το σύνολο των σχολικών βιβλίων σε ψηφιακή μορφή. Το υλικό, παρά τον πόλεμο του κ. Μπαλτά, είναι διαθέσιμο.

6) Αποστολή βιβλίων: Από τον Μάιο 2012 τα βιβλία μοιράζονται χωρίς να ασχοληθεί ο υπουργός.

7) Ειδικότητες: Υπάρχει από το 2013 μελέτη για τη συγχώνευση ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα.

8) Θρησκευτικά: Το νέο πρόγραμμα σπουδών (από το 2011) επιτρέπει τη γνωριμία με την Ορθοδοξία και τις άλλες θρησκείες.

9) Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση: Υπάρχει σχετική μελέτη και έτοιμο νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή