Η «Φάρμα του Διαδικτύου»: μια παράσταση για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών

Η «Φάρμα του Διαδικτύου»: μια παράσταση για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις περιπέτειες της Νίκης και του Νικόλα στον αχανή κόσμο του διαδικτύου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές από 33 δημοτικά της Αττικής.

Την παράσταση «Φάρμα του Διαδικτύου» που έχει βασιστεί στην ανθολογία των συγγραφέων, δρ. Βερόνικας Σαμαρά και κ. Γεωργίου Κορμά, παρακολούθησαν την προηγούμενη εβδομάδα 1.380 μαθητές της Δ’ Τάξης σε τέσσερις διαφορετικές παραστάσεις, που έλαβαν χώρα στο δημοτικό θέατρο Πεύκης, με την υποστήριξη του ΠΕΑΠ Λυκόβρυσης- Πεύκης. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι πολίτες» του Ιδρύματος Μποδοσάκη, που χρηματοδοτείται από τα EEA Grants των χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν).

«Η παράσταση είναι παιδική, αλλά παίζουν ενήλικες, τα μέλη της θεατρικής ομάδας Χιλιοδένδρι» εξηγεί στην «Κ» η δρ. Σαμαρά, «στόχος μας είναι να αφυπνίσουμε τα παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους στο ίντερνετ».Το Safer Internet Hellas προσπαθεί να ενημερώσει τους εμπλεκόμενους εδώ και πολλά χρόνια. «Ωστόσο, η ανταπόκριση δεν ήταν πάντοτε η αναμενόμενη» διηγείται η ίδια, «οι διευθυντές μας έλεγαν, εδώ οι γονείς δεν έρχονται να ακούσουν για τα ναρκωτικά, θα έρθουν για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης;». Μέσω της τέχνης, όμως, το θέμα γίνεται ελκυστικό για μικρούς και μεγάλους.

Στο έργο, που έχει διακριθεί με το βραβείο «Events Foundation Grant for EU media literacy programs 2014» ως μια από τις 12 βέλτιστες πρακτικές ψηφιακού αλφαβητισμού στην Ευρώπη, στόχος είναι να μην ενοχοποιηθούν τα παιδιά. «Η Νίκη και ο Νικόλας είναι οι δύο κεντρικοί ήρωες και έχουν ανθρώπινη μορφή, οι υπόλοιποι ρόλοι είναι αυτοί των ζώων που προβαίνουν σε διάφορες διαδικτυακές παρασπονδίες: ασκούν διαδικτυακό εκφοβισμό στα παιδιά, αποστέλλουν γυμνές φωτογραφίες κ.α.». Μπορεί να είναι αλληγορικός ο τρόπος προσέγγισης του θέματος, ωστόσο τα παιδιά λαμβάνουν πλήρως το μήνυμα.

«Οσην ώρα περιμένουμε να ξεκινήσει η παράσταση, ρωτώ τους μαθητές, αν έχουν mail και λογαριασμό στο Facebook» περιγράφει στην «Κ» η δρ. Σαμαρά, συντονίστρια του έργου «Σύνδεση με Σύνεση», «τα περισσότερα μου απαντούν καταφατικά, ενώ ένας πιτσιρικάς μας δήλωσε όλο καμάρι ότι έχει κάνει εγγραφή στο facebook δηλώνοντας γεννηθείς το…1956!».

Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι μεγάλη. Η παράσταση θα ξαναπαιχτεί εκ νέου στις 7 Νοεμβρίου στο δημοτικό θέατρο Πεύκης, ενώ το περιεχόμενο του βιβλίου έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και θα μετατραπεί σε εφαρμογή για κινητά. «Το θέμα πλέον απασχολεί ευρέως, τώρα έχουμε αιτήματα για ενημέρωση και σε νηπιαγωγεία», εξηγεί η ίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή