Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείων

Οργισμένοι οι φαρμακοποιοί για τις άδειες ίδρυσης φαρμακείων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και δέκα άδειες ίδρυσης φαρμακείων πανελλαδικά θα επιτρέπεται να έχουν ιδιώτες μη φαρμακοποιοί υπό την προϋπόθεση σύστασης ΕΠΕ στην οποία θα συμμετέχει υποχρεωτικά κατά τουλάχιστον 20% φαρμακοποιός. Αυτό προβλέπει το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας Γ. Σταθάκη και Υγείας Ανδρ. Ξανθού για τις αλλαγές του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων. Το υπουργείο Υγείας απέστειλε χθες προς ενημέρωση το σχέδιο ΚΥΑ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος το επέστρεψε ως «απολύτως απαράδεκτο». Οι φαρμακοποιοί, που από χθες το πρωί άνοιξαν ξανά τα φαρμακεία τους, σχεδιάζουν να προσφύγουν στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της ΚΥΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το σχέδιο ΚΥΑ, οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς και άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους – μέλους της Ε.Ε. από την περιφέρεια. Τα φαρμακεία των ιδιωτών μη φαρμακοποιών που ιδρύονται μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή της ΕΠΕ που πρέπει να έχει συσταθεί πριν από τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Οπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, «στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για τη λειτουργία κάθε φαρμακείου. Τα φαρμακεία για τα οποία δίδεται άδεια ίδρυσης σε φαρμακοποιό μπορούν να λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις είτε με όποια εταιρική μορφή του αστικού δικαίου επιλέξουν οι εταίροι τους, πλην εκείνης της ανώνυμης εταιρείας».

Πλην των ΕΠΕ και των φαρμακοποιών επιτρέπεται η χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών-μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.

Για το 2015 επιτρέπεται η χορήγηση έως πέντε αδειών (πιθανόν ανά ΕΠΕ, δεν διευκρινίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση). Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία άδεια κατ’ έτος μέχρι το 2020, οπότε και ορίζεται ως ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι 10 σε πανελλαδική κλίμακα. Αμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση των φαρμακοποιών, που «δηλώνουν ότι άμεσα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα». O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ΚΥΑ επιτρέπει «τη μετάλλαξη του φαρμακοποιού σε “αυτοφωράκια” και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και offshore εταιρείες». Οπως τονίζει, «το προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% ουσιαστικά καθιστά τον φαρμακοποιό υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ’ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου. Επιπλέον καταγγέλλει ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι μόνο κατ’ ευφημισμόν κυβερνά. Σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του ΠΦΣ με τη συμμετοχή των νομικών συμβούλων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, έγινε μια πρώτη ανάγνωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και εντοπίσθηκαν τα σημεία στα οποία θα βασιστεί η αίτηση ακύρωσης της απόφασης που θα ασκήσει ο ΠΦΣ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή