Διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα

Διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα επιθυμεί να προχωρήσει μέσα στο 2016 ο τοπικός δήμος, από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής. Βασική προϋπόθεση είναι να αποκτήσει τον έλεγχο των 93 στρεμμάτων του ΟΛΠ, τα οποία εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Με ρύθμιση, που συμπεριελήφθη προχθές στο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίησε τα όσα προέβλεπε το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας για την περιοχή των «Λιπασμάτων». Οπως ορίζει, η ανάπλαση του συνόλου της έκτασης θα γίνει βάσει μελέτης που θα εκπονήσει ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Από τις επιτρεπόμενες χρήσεις αφαιρέθηκε η βιομηχανία – βιοτεχνία και η κατοικία, ενώ ορίστηκε ανώτατος Σ.Δ. 0,15 για το σύνολο της έκτασης, το οποίο μεταφράζεται σε 96.000 τ.μ. νέας δόμησης.

Την αλλαγή είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη βήμα της Βουλής. «Τώρα απομένει να παραχωρηθεί η έκταση του ΟΛΠ στον δήμο. Οταν αυτό συμβεί, θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν όλοι οι ιδιοκτήτες της περιοχής επί 19 χρόνια. Μέχρι το καλοκαίρι το παραλιακό μέτωπο θα είναι ασφαλές και επισκέψιμο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος.

Στόχος του δήμου είναι να προχωρήσει, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής, μέσα στο 2016 στην προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του συνόλου της έκτασης. Για τον λόγο αυτό, υποστηρίζει, έχουν εξασφαλιστεί από τον δήμο 200.000 ευρώ. «Θέλουμε η περιοχή να δίνει ένα στίγμα, όπως έχει συμβεί σε άλλες πρώην βιομηχανικές περιοχές στην Ευρώπη», λέει ο κ. Βρεττάκος. «Οι παλαιότερες μελέτες μιλούσαν για μια πόλη μέσα στην πόλη, αποκομμένη. Εμείς θέλουμε τα Λιπάσματα να αναπτυχθούν επάνω στον άξονα πολιτισμός – αθλητισμός – αναψυχή και να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Η συναίνεση των ιδιωτών ιδιοκτητών είναι ευπρόσδεκτη αλλά όχι απαραίτητη».

Από το 1999, οπότε έκλεισε οριστικά το εργοστάσιο της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (που έδωσε το όνομά του στην περιοχή) έως σήμερα η επίμαχη έκταση έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, ως μέρος φημολογούμενων επενδύσεων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την έκταση έχουν εκπονηθεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα και τέσσερις πολεοδομικές μελέτες, όμως καμία δεν υλοποιήθηκε. Κύριο πρόβλημα ήταν η διαφωνία των συνιδιοκτητών της έκτασης: της Εθνικής Τράπεζας, που κατέχει τα 254 στρέμμ. από τα 670 στρέμμ. της έκτασης, της LaFarge που κατέχει 117 στρέμμ., της Oil One που κατέχει 82 στρέμμ., του ΟΛΠ που κατέχει 93 στρέμμ. και του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που κατέχει μαζί με κάποιες άλλες εκτάσεις του Δημοσίου 112 στρέμματα. Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η Εθνική Τράπεζα διέθεσε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την απορρύπανση των εδαφών και τη σταθεροποίηση των διατηρητέων κτιρίων (οκτώ σιλό, η καμινάδα-τοπόσημο στην περιοχή, το υαλουργείο, ο υποσταθμός της ΔΕΗ και τα κτίρια των σφαγείων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή