Ελληνες ψυχαγωγούν Ελληνες στο Ντουμπάι

Ελληνες ψυχαγωγούν Ελληνες στο Ντουμπάι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρουμε τι θα κάνουν οι Ελληνες του Ντουμπάι στις 7 Νοεμβρίου. Εντάξει, οι περισσότεροι. Θα χαλαρώσουν στις αναπαυτικές θέσεις του θεάτρου Ductac και θα απολαύσουν τη φάρσα των Ρήγα-Αποστόλου «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», που εκτυλίσσεται στους Γαργαλιάνους, έναν όσο να ’ναι πιο εύφορο τόπο για κωμωδία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το προσκλητήριο έχει απευθύνει η θεατρική ομάδα Scenes & Skenes, την οποία απαρτίζουν 10 Ελληνες του Ντουμπάι, οι εννέα ερασιτέχνες και η μία επαγγελματίας ηθοποιός. Πρόκειται για τη Βίκυ Κουμούτσου, που μετά πολυετή παρουσία σε σίριαλ, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στην Ελλάδα, αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να μετακομίσει στο Ντουμπάι για να ξεφύγει από την κρίση στη χώρα μας και το κυνήγι για την καταβολή των δεδουλευμένων της. Και βρήκε την υγειά της. «Εδώ βλέπεις τους κόπους σου να αμείβονται και οικονομικά και ηθικά», λέει στην «Κ» η Βίκυ, που πλέον εργάζεται ως δασκάλα υποκριτικής σε αγγλικά σχολεία. Καθώς όμως η καλλιτεχνική έκφραση της έλειπε, πέρυσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια θεατρική ομάδα, με στόχο τόσο την προώθηση του ελληνικού θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή όσο και την ψυχαγωγία της ελληνικής κοινότητας.

«Στο Ντουμπάι, οι τέχνες είναι στο μηδέν. Δεν υπάρχουν επαγγελματικές ομάδες, οι καλλιτέχνες δεν ζουν από τη δουλειά τους. Ο κόσμος αγαπά τις τέχνες, αλλά δεν έχουν γαλουχηθεί με αυτές, όπως εμείς για παράδειγμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μόλις δύο θέατρα στην πόλη. Ομως η δίψα για κάθε είδους καλλιτεχνικά δρώμενα είναι μεγάλη». Μαζί της στη σκηνή γιατροί, μηχανικοί, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, όλοι Ελληνες που για τον έναν ή τον άλλο λόγο ζουν σήμερα στο Ντουμπάι και εδώ και μήνες «κλέβουν» από τον ελεύθερο χρόνο τους για τις πρόβες. «Είναι άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο αλλά που οι περισσότεροι πρώτη φορά προσπαθούν κάτι ανάλογο», λέει η κ. Κουμούτσου που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και την παραγωγή της παράστασης. Την ομάδα συμπληρώνουν ενδυματολόγος, σκηνογράφος, graphic designer και φωτογράφος, επίσης από την πατρίδα, αλλά και η… Αννα, ιδιοκτήτρια του μόνου ελληνικού κομμωτηρίου στο Ντουμπάι. «Είναι συγκινητικό να συνειδητοποιείς πόσα κοινά έχεις με ανθρώπους που βρέθηκαν μακριά από τη χώρα τους, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και σε διαφορετικά στάδια στη ζωή τους. Το θέατρο και γενικότερα η τέχνη έχουν τη μαγική ικανότητα να γίνονται το νήμα το οποίο μας συνδέει και μας επιτρέπει να διατηρούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα ενώ παράλληλα να ψυχαγωγούμε και να προβάλλουμε την ελληνική μας κουλτούρα», εξηγεί.

Το «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», ένα έργο που διακωμωδεί τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια και το κυνήγι του κέρδους, είναι το πρώτο θεατρικό εγχείρημα της ομάδας Scenes & Skenes και η επιτυχία του είναι κρίσιμη και για έναν ακόμη λόγο: όλα τα έσοδα της παράστασης θα ενισχύσουν τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Emfasis Foundation (www.emfasisfoundation.org), δημιούργημα μιας ομάδας Ελλήνων του εξωτερικού που ανταποκρίνεται με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις σε ανάγκες ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων πολιτών στην Ελλάδα. «Πέρα από την ψυχική και καλλιτεχνική εκτόνωση, θέλαμε να βοηθήσουμε και την Emfasis, έναν οργανισμό που βοηθάει αστέγους στην Αθήνα με τρόφιμα, ρούχα, ψυχολογική στήριξη και τόσα άλλα».

Η ελληνική κοινότητα στο Ντουμπάι αριθμεί περί τα 8.000 άτομα, αριθμός ικανός να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες. «Κυρίως, είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή εδώ. Μπορεί να ήταν στην αρχή δύσκολη η προσαρμογή, αλλά κατάφερα να ορθοποδήσω γρήγορα στον χώρο της εκπαίδευσης. Μου αρέσει γιατί ύστερα από αρκετά χρόνια ανεργίας και δυσκολιών, εδώ ξαναξεκίνησα να κάνω όνειρα. Μπορεί να δουλεύουμε πολύ, συχνά από το πρωί μέχρι το βράδυ, αλλά οι κόποι μας ανταμείβονται. Εδώ ξανααπέκτησα την ελπίδα ότι δουλεύοντας μπορείς να καταφέρεις πράγματα. Αυτό δεν ανταλλάσσεται με τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή