Χειμερινός τουρισμός στην Αρκαδία με ένα κλικ

Χειμερινός τουρισμός στην Αρκαδία με ένα κλικ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας «έξυπνος χάρτης» από μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική επιχείρηση, που θα παρέχει όλες τις υπηρεσίες του χειμερινού τουρισμού με ελάχιστα κλικ, χάρισε σε τρεις φοιτητές το πρώτο βραβείο. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσουν μια επιχείρηση που θα προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τον χειμερινό τουρισμό της Αρκαδίας, για τα αξιοθέατα, τα σημεία ενδιαφέροντος, τα καταλύματα, τα κέντρα διασκέδασης, τα καταστήματα, ακόμα τη δυνατότητα ηλεκτρονικών αγορών. «Θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα καινοτόμο προϊόν μεν, το οποίο όμως να είναι και υλοποιήσιμο χωρίς να απαιτεί απεριόριστους πόρους» εξηγεί στην «Κ» ο Παναγιώτης Ζαΐμης, ένας εκ των τριών νικητών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι διαθέτει έναν «έξυπνο χάρτη» ο οποίος θα κατευθύνει τον επισκέπτη στην κατάλληλη περιοχή ανάλογα με τις προτιμήσεις του.

Οι τρεις νέοι βραβεύτηκαν στον φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που διεξήγαγε το Οικονομικό Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα τον χειμερινό τουρισμό. Στη βραβευμένη ιστοσελίδα ο χρήστης μπορεί, μέσα από την κατηγοριοποίηση των δραστηριοτήτων και των εναλλακτικών, να δει με τη βοήθεια γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (ArcGIS) ποια ακριβώς περιοχή θα τον ικανοποιήσει περισσότερο. Το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών διαχειρίζεται δεδομένα και είναι ικανό να ενσωματώσει, να αποθηκεύσει, να προσαρμόσει, να αναλύσει και να παρουσιάσει γεωγραφικά συσχετισμένες πληροφορίες για τις διάφορες δραστηριότητες.

Υστερα από ενδελεχή έρευνα αγοράς οι τρεις φοιτητές (πέραν του Παναγιώτη Ζαΐμη, είναι και οι Σπύρος Μπαλαγούρας και Παντελής Τρανός) διαπίστωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο, ωστόσο καμία άλλη ηλεκτρονική επιχείρηση δεν παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει η ArcadianTour.gr (Arcadian Tourism Through Technology), όπως ονομάστηκε η ιστοσελίδα. «Προσπαθήσαμε να καλύψουμε το κενό που διαπιστώσαμε στην αγορά, καθώς παρατηρήσαμε ότι οι περισσότερες σελίδες έχουν ελλείψεις σε επίπεδο αξιοπιστίας» εξηγεί ο Παναγιώτης.

Αυτό που διαφοροποίησε τη δική τους υπηρεσία από εκείνες των υπόλοιπων φοιτητών ήταν το σύνολο των πληροφοριών και υπηρεσιών που παρέχονται στην ιστοσελίδα, καθώς και το γεγονός ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στην παράθεση πληροφοριών για την περιοχή, περιορίζοντας σημαντικά το διαδραστικό στοιχείο της υπηρεσίας. «Το βασικό πλεονέκτημα της επιχείρησης είναι η έλλειψη ενός παρόμοιου ιστότοπου, που να αφορά τον χειμερινό τουρισμό της Αρκαδίας και να συγκεντρώνει όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας πιθανός πελάτης» περιγράφει ο Παναγιώτης.

Το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν χρηματικό. Επιπλέον, το Οικονομικό Επιμελητήριο Αρκαδίας είναι πολύ θετικό στο να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση της ηλεκτρονικής επιχείρησης. «Μας έχουν ήδη πει από το επιμελητήριο ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε την πρακτική σχεδίαση της ιστοσελίδας με το σύνολο των υπηρεσιών της, μόλις εμείς είμαστε έτοιμοι» εξηγεί ο Παναγιώτης. «Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, η οποία μας έβγαλε λίγο από τον στενά ακαδημαϊκό χαρακτήρα των σπουδών μας, φέρνοντάς μας λίγο πιο κοντά στην πραγματική αγορά» περιγράφει ο Παναγιώτης.

«Δεν κάνω μεγάλα σχέδια»

Από την πλευρά του ο ίδιος θέλει να ολοκληρώσει τις σπουδές του στα οικονομικά και να συνεχίσει με ένα μεταπτυχιακό στις διεθνείς σχέσεις. «Δεν ξέρω ακριβώς πώς θα μου τα φέρει η ζωή, γι’ αυτό και φροντίζω να μην κάνω μεγάλα σχέδια» δηλώνει με ωριμότητα ο 21χρονος φοιτητής, ο οποίος δεν κρύβει την επιθυμία του να παραμείνει στην Ελλάδα. «Σε περίπτωση όμως που δεν καταφέρω να υλοποιήσω τα επαγγελματικά μου σχέδια, θα αναγκαστώ να αναζητήσω κάποια λύση στο εξωτερικό» περιγράφει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή