«Κλείσαμε τον Δήμο Γαύδου, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η τρομοκρατία»

«Κλείσαμε τον Δήμο Γαύδου, γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί η τρομοκρατία»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, αντιμετωπίζει προβλήματα και αντιπαραθέσεις που φτάνουν στα άκρα και που οδήγησαν στο κλείσιμο του δήμου προχθές. «Αποφασίσαμε το κλείσιμο του δήμου γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί ο ψυχολογικός εκβιασμός, η τρομοκρατία και οι διαρκείς απειλές από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης προς τον μοναδικό δημοτικό υπάλληλο “να μην υπογράψει τίποτα, γιατί θα πάει φυλακή”. Αλλά και γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει ο δήμος χωρίς υπαλλήλους και χωρίς υποστήριξη», λέει στην «Κ» η δήμαρχος Ευαγγελία Καλλινίκου. «Το νησί δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Ο πόλεμος δεν ωφελεί κανέναν, χρειαζόμαστε σωστή ανάπτυξη, χωρίς αυθαιρεσίες», συμπληρώνει.

Η ατμόσφαιρα στη Γαύδο έχει βαρύνει πολύ την άνοιξη του 2011, όταν δημοτικός υπάλληλος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων του δήμου, που με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τις 700.000! Δυστυχώς, η δίκη της υπόθεσης αυτής δεν έχει γίνει ακόμα (αναβλήθηκε τρεις φορές). Η κυρία Καλλινίκου εκλέχτηκε δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2014 και βρέθηκε αντιμέτωπη, όπως καταγγέλλει, με οικονομικά συμφέροντα. Η δήμαρχος προχωρά σε μια καταγγελία που σοκάρει: «Στις αρχές Ιουλίου υπέστην ξυλοδαρμό γιατί δεν δέχθηκα να διακόψω τη συνεργασία με το ΚΤΕΛ, προκειμένου να αξιοποιήσει η οικογένεια του δράστη το τουριστικό λεωφορείο που είχε αγοράσει!».

Η κατάσταση αυτή επιτείνει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί με τους 90-100 μόνιμους κατοίκους. «Δεν έχουμε οδηγό για να λειτουργήσει το απορριμματοφόρο. Τον Ιούνιο κλείσαμε τη χωματερή, αλλά δεν είχαμε τρόπο να μεταφέρουμε τα σκουπίδια. Τελικά, ευτυχώς μάς “υιοθέτησε” η Διαδημοτική Επιχείρηση για τα απορρίμματα Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ) και έπαιρναν τα απορρίμματα από το νησί», λέει η κ. Καλλινίκου. «Ο “Καλλικράτης” είναι σχεδιασμένος για μεγάλους αστικούς δήμους. Δήμοι μικρών νησιών αντιμετωπίζουν χιλιάδες προβλήματα. Για παράδειγμα δεν προβλέπεται μίσθωση βάρκας για τη μεταφορά απορριμμάτων, κάτι που για μας είναι απαραίτητο», συμπληρώνει η δήμαρχος. Ταυτόχρονα, οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν επιτρέπουν την πρόσληψη δημοτικού υπαλλήλου. «Επικοινωνήσαμε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη και ζητήσαμε υποστήριξη, πρώτα και κύρια με τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Είχαμε καταρχήν θετική ανταπόκριση», λέει η δήμαρχος. Από την πλευρά τους, πέντε δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητο το λουκέτο και ρωτούν: «Η διαφάνεια και η ενημέρωση που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κακή λειτουργία του δήμου και ενοχλεί τη μονίμως απούσα από το νησί δήμαρχο;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή