Σεμινάρια διαχείρισης υδάτων στο Πάντειο

Σεμινάρια διαχείρισης υδάτων στο Πάντειο

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ο 21ος αιώνας ο αιώνας των συγκρούσεων για το νερό; Το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνει από 11/11 έως 2/12 σειρά σεμιναρίων με ακαδημαϊκό συντονιστή τον διατελέσαντα πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Ραμ Αβιράμ, ο οποίος ήταν επικεφαλής στα θέματα επάρκειας νερού στις διαπραγματεύσεις της χώρας του με τον αραβικό κόσμο.

«Η υδροδιπλωματία είναι ένας ανερχόμενος τομέας της διπλωματίας. Η έλλειψη νερού θα αποτελεί ένα ολοένα και πιο σημαντικό θέμα για πολλές χώρες, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής», λέει στην «Κ». «Παγκοσμίως υπάρχουν 261 υδατικές λεκάνες που μοιράζονται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες χώρες. Το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε χώρες που μοιράζονται τουλάχιστον μία υδατική λεκάνη».

Σε πολλές περιοχές η διαχείριση κοινών υδάτων ενδέχεται να δημιουργεί τριβές, ακόμα και συγκρούσεις. «Στον Νείλο, η Αιθιοπία κατασκευάζει ένα τεράστιο φράγμα. Η Κίνα χτίζει φράγματα στον ποταμό Μεκόνγκ χωρίς τη συμφωνία των χωρών στις οποίες ο ποταμός καταλήγει. Η αναταραχή στη Βόρεια Συρία έχει τις ρίζες της σε ανάλογα αίτια. Ο κύκλος αυτός δεν πρόκειται να κλείσει εύκολα, γι’ αυτό ο ρόλος της υδροδιπλωματίας είναι ολοένα και πιο σημαντικός». Πληροφορίες για το σεμινάριο στο www.idis.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή