ΚΟΙΝΩΝΙΑ

11,6 εκατ. ευρώ από Ερυθρό Σταυρό

redcross1

Τον τετραπλασιασμό της χρηματοδότησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Ομοσπονδία. Ο IFRC προβλέπει τη συγκέντρωση 11,6 εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει τη στήριξη 200.000 μεταναστών στο διάστημα των επόμενων επτά μηνών.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, Χέλχατς Ασί, και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στην οποία επαναβεβαιώθηκε η στήριξη της ομοσπονδίας στις ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα. Μετά τη συνάντηση ο κ. Ασί ανέφερε ότι το μέγεθος της κρίσης είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν. «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Τίποτα δεν είναι αρκετό, πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε.

Ο Ερυθρός Σταυρός θα προσφέρει στους μετανάστες νερό, πακέτα προσωπικής υγιεινής και άλλα αγαθά. Επίσης θα διανείμει υψηλής μόνωσης θερμικές κουβέρτες, στρώματα, ρούχα, σακίδια καθώς και ζεστά γεύματα και ροφήματα στα σημεία εισόδου. Ακόμη θα υποστηριχθεί η παροχή πρώτων βοηθειών και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης. Ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε χθες τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό.

Εντονη κριτική στη στάση πολλών δημάρχων όσον αφορά στην αντιμετώπιση του θέματος των αυξημένων προσφυγικών ροών άσκησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας χθες σε ημερίδα της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) για την επιμόρφωση δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. «Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι, δήμαρχοι που δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Χαρακτηριστικά και απολύτως ενδεικτικά τα παραδείγματα των σφοδρών αντιδράσεων που άμεσα εγείρονται στο άκουσμα της παραμικρής έστω φήμης ότι ένα κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας θα γίνει εδώ ή εκεί», τόνισε.

Ο δήμαρχος της Αθήνας σημείωσε ότι «η ένταση του φαινομένου είναι τόσο μεγάλη που αγγίζει όλους μας» και απηύθυνε και πάλι κάλεσμα ενότητας και αλληλεγγύης στον αυτοδιοικητικό κόσμο. Προσέθεσε, τέλος, ότι είναι καιρός η Αυτοδιοίκηση να ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων σε πολλά θέματα. «Είναι καιρός να μετεξελιχθούμε από διεκπεραιωτές των κυβερνητικών αποφάσεων σε συνδιαμορφωτές των πρωτοβουλιών και λύσεων».