«Φρένο» από το Ισλαμαμπάντ σε επιχείρηση απέλασης

«Φρένο» από το Ισλαμαμπάντ σε επιχείρηση απέλασης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβλήθηκε για τις 20 του μηνός η προγραμματισμένη για χθες πτήση απέλασης 70 Πακιστανών μεταναστών από την Αθήνα στο Ισλαμαμπάντ. Την επιχείρηση είχαν οργανώσει από κοινού η Frontex και η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και αφορούσε την επιστροφή στο Πακιστάν 70 υπηκόων αυτής της χώρας, οι οποίοι κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα. Την τελευταία στιγμή και ενώ η πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα είχε εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα στους υπό απέλαση αλλοδαπούς, η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπέρπτησης ματαιώνοντας την προγραμματισμένη πτήση απέλασης, την πρώτη μετά από ενάμιση χρόνο. Κατά την πάγια στρατηγική τους, οι αρχές του Πακιστάν απέφυγαν να εφαρμόσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής με την Ελλάδα και την Ε.Ε., και να δεχθούν πίσω όσους Πακιστανούς υπηκόους συλλαμβάνονται για παράτυπη είσοδο στην Ε.Ε.

Το αεροσκάφος που θα παραλάμβανε τους μετανάστες επρόκειτο να φτάσει στην Αθήνα από την Κοπεγχάγη και να αναχωρήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Το κόστος μίσθωσης του αεροπλάνου θα κάλυπτε η Frontex, ενώ τα χρήματα για την αποζημίωση των 120 αστυνομικών που θα συνόδευαν τους αλλοδαπούς θα καταβάλλονταν από τον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. Στο διπλωματικό πεδίο, την επιχείρηση είχαν προετοιμάσει τρεις αξιωματούχοι της Κομισιόν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους με στελέχη της πρεσβείας του Πακιστάν στην Αθήνα. Μάλιστα, το θέμα είχε συζητηθεί και στην προ δεκαημέρου επίσκεψη Πακιστανού αξιωματούχου στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ζήτημα συνεργασίας Ε.Ε.-Πακιστάν προτίθεται να θέσει απευθείας στην πακιστανική κυβέρνηση ο Ελληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ.

Σημειώνεται ότι, ελλείψει εθνικών πόρων, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης έχουν έρθει σε συμφωνία με τη Frontex, ούτως ώστε οι πτήσεις απελάσεων του οργανισμού να πραγματοποιούνται με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Η τελευταία οργανωμένη πτήση απέλασης πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Από την αρχή του έτους έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα τους 38 αλλοδαποί, ενώ με τακτικά δρομολόγια αεροπορικών εταιρειών έχουν απελαθεί (με ευθύνη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής) «μόλις» 578 αλλοδαποί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή