Αριστοκράτης πολεμιστής, βασιλιάς ή ιερέας, από τα ευρήματα της Πύλου

Αριστοκράτης πολεμιστής, βασιλιάς ή ιερέας, από τα ευρήματα της Πύλου

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμιστής αριστοκρατικής καταγωγής, βασιλέας, ή ιερέας είναι ο άνδρας ηλικίας 30 με 35 ετών που ετάφη στον Ανω Εγκλιανό στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Ο τάφος του ήταν στενός, ίσα που χωρούσε ένα άτομο, αλλά γεμάτος από 1.400 μοναδικά αντικείμενα: χάλκινα όπλα, ασημένια κύπελλα, χρυσά κοσμήματα, ελεφαντοστέινα χτένια, 1.000 ψήφοι από αμέθυστο και αχάτη, δόντια αγριόχοιρων που τα χρησιμοποιούσαν οι Μυκηναίοι πολεμιστές για την κατασκευή περικεφαλαίας.

Βήμα βήμα περιέγραφαν χθες την αποκάλυψή τους η Σάρον Στόκερ και ο Τζακ Ντέιβις (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών) που ερευνούν 25 χρόνια την περιοχή. Στο σημείο κοντά στο Ανάκτορο του Νέστορα, η τύχη τούς χαμογέλασε. Λίγες ημέρες αφότου «χτύπησαν» πάνω στα τοιχώματα του λακκοειδή τάφου τον Μάιο, βρήκαν χαλκό. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Η φύλαξη έγινε διπλή τα βράδια, το αστυνομικό τμήμα της περιοχής ήταν σε επιφυλακή, κρατήθηκε μυστικότητα. Μέχρι που ασφαλίστηκε στο χρηματοκιβώτιο και τις αποθήκες του μουσείου της περιοχής και το τελευταίο εύρημα. Σχεδιάζεται να εκτεθούν, εφόσον όμως αποκατασταθούν τα κτιριολογικά προβλήματα του μουσείου. Ο χώρος της ανασκαφής δεν είναι επισκέψιμος. Το διπλανό έργο κατασκευής στεγάστρου στο Ανάκτορο του Νέστορα παραδίδεται στο τέλος του χρόνου και η οργάνωση του χώρου υπολογίζεται αρχές Μαρτίου, μαζί με τη δημιουργία χώρων αναψυχής του κοινού και πωλητηρίου. Αλλά όλα αυτά, βέβαια, μοιάζουν μακρινά.

Η ιστορία του πολεμιστή με το μεγάλο κύπελλο στο στήθος έχει κάνει το δικό της διεθνές ταξίδι και όλοι πιέζουν να μάθουν περισσότερα για την ταυτότητά του. Το γεγονός ότι οι ανασκαφείς ισχυρίζονται πως τα ευρήματα θυμίζουν τον περίφημο θησαυρό του Βαφειού στη Λακωνία, τα ευρήματα του Σλήμαν στις Μυκήνες καθώς και άλλα που αποκαλύφθηκαν στην Κρήτη, δημιουργεί προσδοκίες. Εστιάζουν σε διάφορες λεπτομέρειες, όπως στην εντυπωσιακή αλυσίδα με τις τρεις χάντρες. «Δεν είναι κατανοητό γιατί το διάστημα ανάμεσά τους δεν είναι ισομετρικό», τόνιζαν χθες χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό το μινωικό μοτίβο με τα φύλλα κισσού στις άκρες του κοσμήματος. Ακόμη και οι οξειδώσεις που διακρίνονται πάνω του τους απασχολούν: «Προκλήθηκαν από τα υγρά του σώματος του πολεμιστή ή κάτι άλλο». Ο στενός τάφος ήταν τόσο μικρός που δεν μπορούσαν ούτε να κατέβουν εύκολα, ούτε να ανέβουν.

Η ανάλυση σύστασης του χώματος δείχνει πως ο τάφος χρησιμοποιήθηκε μία μόνο φορά, ενώ τα σφραγιστικά δαχτυλίδια καθώς και εκείνα με τις εγχάρακτες μινωικές παραστάσεις μαρτυρούν ότι φιλοτεχνήθηκαν από εξαίρετο τεχνίτη. Ακόμη και ο αριθμός των 50 σφραγιδόλιθων με σκηνή ταυροκαθαψίων και λεόντων μπορεί να δώσει στοιχεία για την καταγωγή του εύπορου πολεμιστή. Η μελέτη του κρανίου και των οστών θα δώσει πληροφορίες όπως και τα όστρακα αγγείων που βρέθηκαν κάτω από τον σκελετό.

Παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Παρότι δεν ανέφερε ούτε μία στιγμή τη λέξη Αμφίπολη, ήταν σαφή τα υπονοούμενά του ως προς τη δημοσιότητα που έλαβε εκείνη η ανασκαφή. Ο δικός του ρόλος είπε είναι να προβάλει το έργο των επιστημόνων «χωρίς πολιτική ή άλλου είδους εκμετάλλευση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή