Από τις τσέπες των ασθενών το 31% των δαπανών υγείας

Από τις τσέπες των ασθενών το 31% των δαπανών υγείας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2013, ένας στους δέκα Ελληνες που αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας δεν έλαβε θεραπεία, κυρίως λόγω κόστους. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον τρία στα δέκα ευρώ που δαπανόνται σε υπηρεσίες υγείας προέρχονται κατευθείαν από τις τσέπες των ασθενών. Τη δυσκολία του συστήματος υγείας της χώρας μας να καλύψει στο σύνολό τους τις ανάγκες των πολιτών, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των συνεχών μειώσεων των δαπανών Υγείας καταγράφει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία (Health at a Glance 2015) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Οπως καταγράφεται στην έκθεση, το 2013 ήταν για την Ελλάδα η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όπου οι συνολικές δαπάνες υγείας μειώθηκαν, όταν γενικά στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ καταγράφεται μία αργή αύξηση των δαπανών υγείας. Οι συνολικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανά κάτοικο το 2013 ήταν 2.366 δολάρια, σχεδόν 1.100 λιγότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (3.453 δολαρία).

Tο 31% των δαπανών υγείας στην Ελλάδα προέρχεται κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Ο μέσος όρος ιδιωτικών δαπανών υγείας (out of pocket) στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 19%. Κάτω από το 10% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη χώρα μας τα ποσά που πλήρωσαν τα νοικοκυριά για επισκέψεις σε γιατρό, εξετάσεις, φάρμακα, κ.α. αποτελούν (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013) το 4,1% των αγορών τους για υλικά και υπηρεσίες. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ ήταν 2,8%, ενώ σε Τουρκία, Ολλανδία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αποτελούν λιγότερο από το 1,5% της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι αν και αντιμετώπισαν πρόβλημα υγείας δεν έλαβαν θεραπεία. Το 2013, το 10% των Ελλήνων δήλωσε αδυναμία να ανταποκριθεί στις ιατρικές του ανάγκες με το ποσοστό να φτάνει στο 15% μεταξύ των ατόμων με χαμηλό εισόδημα. Κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρώπης το σχετικό ποσοστό είναι μόλις στο 3%.

Για άλλη μία χρονιά η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που έχουν τους περισσότερους γιατρούς σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Η χώρα μας είχε το 2013 6,3 γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους, έναντι 3,3 ανά 1.000 κατοίκους που είναι ο μέσος όρος των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η περιοχή της Αθήνας είναι μετά την Ουάσινγκτον η πόλη με το πιό πυκνό «δίκτυο» γιατρών: 8,2 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους στην Αθήνα και περίπου 9,5 ανά 1.000 κατοίκους στην Ουάσινγκτον. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 5% των γιατρών έχουν ειδικότητα γενικής ιατρικής -που είναι κρίσιμη για την οργάνωση και λειτουργία ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 29%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή