Με μυστικότητα η αξιολόγηση στο ΕΚΠΑ

Με μυστικότητα η αξιολόγηση στο ΕΚΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σχέδια… διαφυγής ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους πέντε διακεκριμένους Ελληνες πανεπιστημιακούς, που βρίσκονται στην Ελλάδα για τον λόγο αυτό. Το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» ότι φοιτητές καθύβρισαν και απείλησαν τους αξιολογητές, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Μεταξύ αυτών, από την ηγεσία του ΕΚΠΑ, την ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και κόμματα που καταδίκασαν τα γεγονότα. Οχι, πάντως, από το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, οι αντιδράσεις από μερίδα φοιτητών οδήγησαν τους αξιολογητές να αναβάλουν προγραμματισμένες συναντήσεις τους με καθηγητές σχολών του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα και την Τρίτη. Χθες, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν, αφού προηγουμένως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» υπήρχε plan Β για την περίπτωση που αντιδρώντες φοιτητές εμφανιστούν για να διαλύσουν τη συνάντηση. Τι ήταν αυτό; Ή αλλαγή αίθουσας ή νέα αναβολή της συνάντησης. Παράλληλα, οι καθηγητές του ιδρύματος είχαν φροντίσει να διαφυλάξουν με άκρα μυστικότητα τις κινήσεις των αξιολογητών. Στο τέλος, οι αξιολογητές του ΕΚΠΑ μετείχαν σε συνέδριο που διοργάνωσε η Αρχή για την Αξιολόγηση των ΑΕΙ/ΤΕΙ, ΑΔΙΠ.

Η αποκάλυψη από την «Κ» της εκδίωξης των αξιολογητών προκάλεσε χθες αντιδράσεις, ποικίλων τόνων. Ενδεικτικά, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ, τονίζοντας ότι το ίδρυμα καταφέρνει να παραμένει στο 5% των καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως, ανέφεραν ότι «είναι αυτονόητο ότι οι πρυτανικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζουν και έχουν καταδικάσει επανειλημμένα περιστατικά εκφοβισμού, βίας και όχλου στους χώρους του ΑΕΙ και εκτός αυτού, από όπου και να προέρχονται. Τέτοιου είδους φαινόμενα, δυστυχώς, παρατηρούνται στην ελληνική κοινωνία την τελευταία τριακονταετία. Οι πρυτανικές αρχές αγωνίζονται για να μη θιγεί η ποιότητα των σπουδών των άνω των 100.000 φοιτητών του ΕΚΠΑ, παρά τη δραματική υποχρηματοδότηση, κατά 75% από το 2010 μέχρι τώρα. Παράλληλα, όμως, είναι καθήκον όλων να διατηρήσουμε άθικτη και την ποιότητα της δημοκρατίας» και τονίζουν ότι «μεμονωμένα περιστατικά "οχλαγωγίας" και εντέλει αντιδημοκρατικού "θορύβου" δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ ακαδημαϊκή πρακτική».

Βέβαια, για την αξιολόγηση της Νομικής η κοσμήτορας της Σχολής, Διονυσία Καλλινίκου δήλωσε ότι «διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα». Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής, βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, από την πλευρά του, ήταν σαφής: «Η βίαιη αντιμετώπιση των αξιολογητών αποτελεί μία ακόμη μελανή σελίδα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Τα πανεπιστήμια έχουν αφεθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έλεος των θρασύτατων συμπεριφορών κάποιων βίαιων μειοψηφιών. Η προκλητική απάθεια του υπ. Παιδείας ενθαρρύνει τέτοιες πρακτικές, με αποτέλεσμα η χώρα να διασύρεται διεθνώς. Οι πρυτανικές αρχές και το υπ. Παιδείας οφείλουν να ασκήσουν αμέσως τις αρμοδιότητές τους για να μπει τέλος σε αυτό το ρεζιλίκι. Η παράλειψη άσκησης αυτών θέτει ζητήματα διοικητικών και πολιτικών ευθυνών».

«Βίαιη αντίδραση περιθωριακών ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με τις ακαδημαϊκές ελευθερίες. Η στάση αυτών των ομάδων βάλλει ευθέως κατά του πανεπιστημίου και αναδεικνύονται ως αντίπαλος του ΕΚΠΑ σε μια χρονική στιγμή που η διοίκηση του ιδρύματος δίνει μάχη όχι μόνο για την επιβίωσή του -που λόγω της τεράστιας υποχρηματοδότησης είναι άκρως προβληματική- αλλά και για τη διεθνή προβολή του. Οσοι προτιμούν τον απομονωτισμό των ελληνικών ΑΕΙ στρέφονται εναντίον της εξόδου της χώρας από την κρίση, των νέων επιστημόνων και εναντίον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Γι’ αυτό και πρέπει να απομονωθούν» τόνισε η ΠΟΣΔΕΠ, ενώ το Ποτάμι ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη «ισχυρά να καταδικάσουν και να αποδοκιμάσουν τα συγκεκριμένα γεγονότα που ντροπιάζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη συνολική εικόνα της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή