Μία σύλληψη και τέσσερις ταυτοποιήσεις για την επίθεση σε Κουμουτσάκο

Μία σύλληψη και τέσσερις ταυτοποιήσεις για την επίθεση σε Κουμουτσάκο

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές έρευνες διεξήγαγε χθες η ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη των δραστών της επίθεσης εναντίον του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, το απόγευμα της Πέμπτης μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στην επίθεση κατά του κ. Κουμουτσάκου πήραν μέρος πέντε άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί. Μάλιστα, χθες το απόγευμα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου που φέρεται να είχε ανάμειξη στο συμβάν. Συγκεκριμένα, στα βίντεο του επεισοδίου, ο συλληφθείς εμφανίζεται να μετέχει στην επίθεση κατά του βουλευτή της Ν.Δ. και χθες το απόγευμα επρόκειτο να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.

Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να γνωρίζει την ταυτότητα και των υπολοίπων τεσσάρων ατόμων που μετείχαν στις βιαιοπραγίες της περασμένης Πέμπτης. Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά χθες έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους. Μάλιστα, η αστυνομική επιχείρηση είχε ως επίκεντρο τη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα το Μενίδι, καθώς προέκυψε ότι δύο από τους δράστες διαμένουν στη συγκεκριμένη περιοχή. Ανάμεσα στους τέσσερις υπόπτους που ταυτοποιήθηκαν, υπάρχει μια γυναίκα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από αυτούς έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Ειδικότερα, φέρονται να ανήκουν στον χώρο της ακροδεξιάς και να έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις κατά μεταναστών.

Νωρίτερα, στον 6ο όροφο της ΓΑΔΑ είχαν προσαχθεί πάνω από 20 άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στο επεισόδιο. Εξετάστηκαν από τους αστυνομικούς, ωστόσο όλοι οι προσαχθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, καθώς δεν αποδείχθηκε ανάμειξή τους στο περιστατικό. Η διαδικασία των προσαγωγών ξεκίνησε ήδη από το βράδυ της Πέμπτης και συνεχίστηκε στη διάρκεια της νύχτας. Μεταξύ όσων πέρασαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ ήταν και στέλεχος της Χρυσής Αυγής, γνωστό με το προσωνύμιο «γυμναστής». Πρόκειται για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Αθηνών στις εκλογές του 2014 με τον συνδυασμό της Χ.Α. Παρότι αστυνομικοί φέρονται να τον αναγνώρισαν σε βίντεο από τα επεισόδια, εξεταζόμενος από αστυνομικούς προέβαλε άλλοθι και τελικά αφέθηκε ελεύθερος δίχως να σχηματισθεί σε βάρος του δικογραφία. Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, έκανε ευθεία αναφορά σε ταυτοποίηση τεσσάρων ατόμων που συμμετείχαν στα επεισόδια.

Χθες το απόγευμα, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη άφηναν να εννοηθεί ότι ασκούνταν πιέσεις προς το περιβάλλον ενός εκ των υπόπτων στο Μενίδι, με στόχο την οικειοθελή παράδοσή του στην ΕΛ.ΑΣ.

Στο θέμα παρενέβησαν άμεσα και οι εισαγγελικές αρχές. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες δέχθηκε επίθεση ο βουλευτής και για τον εντοπισμό των δραστών, αλλά και για τυχόν ηθικούς αυτουργούς.

Η έρευνα χαρακτηρίστηκε κατεπείγουσα λόγω της σοβαρότητας της διερευνώμενης υπόθεσης, ενώ παράλληλα μήνυση κατέθεσε και ο ίδιος ο κ. Κουμουτσάκος, ζητώντας να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να εντοπιστούν οι δράστες. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από το εισαγγελικό γραφείο, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας που διατάχθηκε, θα ελεγχθεί και το περιστατικό με άλλον βουλευτή της Ν.Δ., τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που δέχθηκε –και αυτός– επίθεση προχθές στο Σύνταγμα στο περιθώριο της μεγάλης συγκέντρωσης ποντιακών σωματείων για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε το απόγευμα της Πέμπτης κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Αθηνών ο κ. Γ. Κουμουτσάκος, εξαπολύοντας νέα σκληρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή αλλά και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την έμπρακτη προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών.

«Η Χρυσή Αυγή και εκείνοι που την εκπροσωπούν εκφράζουν τον σκοταδισμό, τη βία, τον τραμπουκισμό. Γρονθοκοπούν την ελευθερία για να σκοτώσουν τη Δημοκρατία. Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε όλοι εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και τα δημοκρατικά κόμματα που τους εκπροσωπούν», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση (νωρίτερα είχε συνάντηση και με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ν. Τόσκα) την κάλεσε να αποδείξει με πράξεις και όχι με ωραία λόγια ότι προστατεύει τους πολίτες και τους εκπροσώπους τους. «Η άμεση σύλληψη των δραστών είναι ζήτημα τιμής για τη Δημοκρατία», προσέθεσε ο κ. Κουμουτσάκος και κατέληξε: «Οπως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θα είμαι πάντα απέναντι στη βία, στη μισαλλοδοξία, στην ανοησία και την ιδεοληψία. Θα είμαι πάντα μαχητικά μαζί με τη Δημοκρατία που δεν τρομοκρατείται αλλά και οφείλει να αυτοπροστατεύεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή