Εμπλοκή με τρόικα για τα φάρμακα

Εμπλοκή με τρόικα για τα φάρμακα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα, σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 εκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται να προκαλεί η υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου για τον νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι δανειστές φέρονται να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για την «προστασία» που παρέχει ο νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων σε φθηνά φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους ή φθηνά γενόσημα. Ειδικότερα, στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στην οποία έχει γίνει ήδη μία «διόρθωση» κατόπιν πιέσεων των δανειστών, αναφέρεται ότι στις νέες μειώσεις των τιμών τους δεν υπάγονται όσα εκτός προστασίας πατέντας φάρμακα έχουν τιμή μικρότερη των 12 ευρώ, και όσα γενόσημα έχουν τιμή μικρότερη των 7,8 ευρώ.

Οι δανειστές φέρονται να ζητούν να μην υπάρχει καμία προστασία, ενώ από την ελληνική πλευρά γίνεται αντιπρόταση να υπάρχει προστασία για φάρμακα με χαμηλότερες από αυτές τιμές. Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα προαπαιτούμενα που ψηφίσθηκε τον Νοέμβριο, είχε ήδη γίνει μία πρώτη διόρθωση του νέου τρόπου τιμολόγησης των off patent και των γενοσήμων, όταν προστέθηκε να υπολογίζεται και ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των αντίστοιχων σκευασμάτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Πάντως, προς το παρόν, ο ΕΟΦ προχωράει στην έκδοση του νέου δελτίου τιμών, σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση της Υ.Α. του Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή