Σκιές στην επιλογή του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ

Σκιές στην επιλογή του νέου προέδρου του ΕΟΠΥΥ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας λέκτορας, χωρίς καμία ουσιαστική διοικητική εμπειρία, αναλαμβάνει τα ηνία του ΕΟΠΥΥ, ενός οργανισμού υπεύθυνου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου εννέα εκατομμυρίων ασφαλισμένων, με προϋπολογισμό πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ.

Ο 40χρονος Σωτήρης Μπερσίμης, εκλεκτός του Μεγάρου Μαξίμου για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, είναι από το 2010 λέκτορας στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ενώ ανήκει και στο συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου τα τελευταία 8 έτη. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, η μοναδική σχέση του με τον χώρο της υγείας είναι ότι στο πλαίσιο της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει συνεργαστεί με κλινικές του ΕΣΥ και ιατρικές εταιρείες. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε την περασμένη Τετάρτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ο κ. Μπερσίμης: «Επιλέξαμε έναν νέο άνθρωπο με εξαιρετικό βιογραφικό, καθώς έχει ασχοληθεί με εφαρμογές στατιστικής στον τομέα της υγείας». Και πρόσθεσε ότι «με αυτήν την επιλογή μας δίνουμε δείγμα γραφής για την ανάγκη αξιόπιστης πολιτικής διεύθυνση για κρίσιμους οργανισμούς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».

Στην ίδια συνεδρίαση, στην ερώτηση του πρώην υφυπουργού Γεράσιμου Γιακουμάτου για πιθανές του σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Μπερσίμης απάντησε ότι συνεισέφερε στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών.

Για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ το υπουργείο Υγείας έκανε τον περασμένο Μάιο επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ωστόσο, το όνομα του κ. Μπερσίμη είχε ακουστεί ήδη από τον πρώην υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, μήνες πριν από την ανάρτηση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος… Είναι πολύ ενδεικτική η τοποθέτηση του βουλευτή Λάρισας του Ποταμιού Κώστα Μπαργιώτα, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Δεν ξέρουμε πόσοι υποψήφιοι υπήρξαν. Δεν ξέρουμε πώς έγινε η διαλογή των βιογραφικών. Ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία κάποιοι απορρίφθηκαν. Αν υπήρξε διαδικασία και με ποιον τρόπο αυτή ολοκληρώθηκε. Από τον Μάρτιο υπάρχει σε ΜΜΕ η διαβεβαίωση ότι ο κ. Μπερσίμης θα είναι ο καινούργιος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ». Η υποψηφιότητα του κ. Μπερσίμη εγκρίθηκε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και την Ενωση Κεντρώων.

Πάντως, ο νέος πρόεδρος δηλώνει ότι ο πρώτος στόχος του θα είναι η ομαλοποίηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ενώ η στρατηγική του περιλαμβάνει την ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών, την ολοκλήρωση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών και τη δημιουργία μονίμων συμβουλευτικών επιτροπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή