Το πρώτο βήμα μετεγκατάστασης

Το πρώτο βήμα μετεγκατάστασης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ελπίδες ξεκίνησε την Τετάρτη το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, με τη μεταφορά 30 προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ στο Λουξεμβούργο. «Είναι πολύ σημαντικό πως για πρώτη φορά από την Ελλάδα, με τρόπο ασφαλή και νόμιμο, αναχώρησαν τέσσερις οικογένειες από τη Συρία και δύο από το Ιράκ, με αρκετά παιδιά ανάμεσά τους», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου. «Το πιο σημαντικό είναι πως με αυτό το πρώτο βήμα αλλάζει το κλίμα μεταξύ των προσφύγων, υπάρχει ενδιαφέρον, ζητούν πληροφορίες για το πρόγραμμα, για τους όρους και τα δικαιώματά τους. Εως τώρα υπήρχε δυσκολία να ενταχθούν», τονίζει η ίδια.

Ηδη η υπηρεσία έχει αιτηθεί από ευρωπαϊκές χώρες την υποδοχή 36 προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Χώρες προορισμού είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Φινλανδία και το Βέλγιο.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες εντός της επόμενης διετίας 66.400 Σύρων, Ιρακινών και Ερυθραίων (υπάρχουν ελάχιστοι), οι οποίοι θα έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη χώρα μας. Κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να φιλοξενήσει συγκεκριμένο αριθμό. Μέχρι τώρα όμως, μόνο εννέα κράτη έχουν ενημερώσει τις ελληνικές αρχές για συγκεκριμένη διαθεσιμότητα: Γαλλία (350 πρόσφυγες εντός τριών μηνών), Κύπρος (10 άτομα), Γερμανία (10 άτομα), Φινλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Βέλγιο και Βουλγαρία. Πρόκειται για συνολικά 603 διαθέσιμες θέσεις.

Μέχρι τώρα οι πρόσφυγες που έφταναν στην Ελλάδα ήταν πολύ επιφυλακτικοί για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής χώρας προορισμού. «Η επιλογή γίνεται από τις υπηρεσίες, με χρήση ορισμένων κριτηρίων, όπως εάν υπάρχουν συγγενείς (εννοείται πως ο πυρήνας της οικογένειας ενοποιείται), εάν γνωρίζουν τη γλώσσα, εάν έχουν δεσμούς με τη χώρα (σπουδές, εργασία παλαιότερα)», εξηγεί η κ. Σταυροπούλου.

Ενημέρωση

Στις πύλες εισόδου και στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων, από τα Μόρια της Λέσβου και τη Σάμο μέχρι τον Ελαιώνα και το Παλέ του Γαλατσίου, το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια (και στα αραβικά) και συνομιλεί με τους πρόσφυγες.

Αν και η Υπηρεσία Ασύλου έχει ενισχυθεί με προσωπικό τα τελευταία χρόνια και αριθμεί 300 άτομα (αν και το 25% είναι συμβασιούχοι), υπολογίζεται πως χρειάζεται άμεσα επιπλέον 100 άτομα για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή