Καταγγελίες για αυθαίρετες πιστοποιήσεις θανάτου προσφύγων στη Σάμο

Καταγγελίες για αυθαίρετες πιστοποιήσεις θανάτου προσφύγων στη Σάμο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές καταγγελίες για αυθαίρετες πιστοποιήσεις θανάτου προσφύγων στη Σάμο, έπειτα από προτροπή της διοίκησης του νοσοκομείου του νησιού, κάνει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η Εταιρεία έχει γίνει αποδέκτρια καταγγελιών για πιστοποιητικά θανάτου με αιτιολογία τον πνιγμό που εκδίδονται στη Σάμο για τους μετανάστες που βρίσκονται νεκροί στα παράλια του νησιού, χωρίς να έχει προηγηθεί ιατροδικαστική εξέταση, κατά παράβαση των κανόνων της ιατρικής επιστήμης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία, σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και ειδικά στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι σοροί που ανευρίσκονται στη θάλασσα οδηγούνται υποχρεωτικά σε ιατροδικαστική εξέταση. Αυτό συμβαίνει κατ’ αρχάς γιατί ο πνιγμός είναι εξ ορισμού ένας βίαιος θάνατος. Επιπλέον, η ανεύρεση μιας σορού στο νερό δεν σημαίνει υποχρεωτικά πνιγμό εντός ύδατος, αφού μπορεί ο θάνατος να οφείλεται σε παθολογικά αίτια, που είτε εκδηλώθηκαν ενώ ήταν στο νερό είτε προϋπήρχαν, σε χρήση τοξικών ουσιών ή ακόμη και σε εγκληματική ενέργεια. «Παρά λοιπόν τους σαφείς κανόνες της ιατρικής επιστήμης», τονίζεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας, η διοίκηση του νοσοκομείου της Σάμου φέρεται να έχει εκδώσει έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται σε συγγενείς των θυμάτων να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν επιθυμούν νεκροτομή και ότι η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός. Σε περίπτωση που οι συγγενείς των μεταναστών αρνούνται να υπογράψουν, προτείνεται να διενεργείται νεκροτομή από τους χειρουργούς του νοσοκομείου.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία χαρακτηρίζει πλήρως αυθαίρετη τη διαδικασία που προτείνεται, καθώς και ηθικά απαράδεκτη, διότι καλεί εξαθλιωμένους ανθρώπους να υπογράφουν για την αιτία θανάτου του συγγενούς τους έτσι ώστε να γίνονται συμμέτοχοι σε μία πλήρως έωλη διαδικασία.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, «είναι λυπηρό σε μία ευρωπαϊκή χώρα να μην τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες της ιατρικής επιστήμης». Και καταλήγει: «Ελπίζουμε άμεσα ότι το υπουργείο Υγείας θα σταματήσει το νοσηρό αυτό φαινόμενο που προσβάλλει τη χώρα μας, τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, αλλά και την ιατρική επιστήμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή