Μικρές ποινές ή απαλλαγή για καταληψίες

Μικρές ποινές ή απαλλαγή για καταληψίες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατιμώρητοι θα παραμένουν οι διαδηλωτές και γενικότερα όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο παρακωλύουν τις συγκοινωνίες ή τη λειτουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων, ακόμη και με κατάληψη, εφόσον κριθεί από τον δικαστή ότι οι πράξεις τους τελέστηκαν για την προάσπιση «μείζονος κοινωνικού συμφέροντος», όπως αναφέρεται, χωρίς ωστόσο να ορίζεται και η έννοια του συγκεκριμένου συμφέροντος. Η εν λόγω διάταξη αφορά ως επί το πλείστον όσους συλλαμβάνονται στο πλαίσιο διαδηλώσεων αλλά και καταλήψεων κοινωφελών εγκαταστάσεων, όπως ΕΡΤ, ΔΕΗ, κ.ά.

Ειδικότερα στα άρθρα 26-30 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι κριτήριο για το ύψος της τιμωρίας που θα επιβάλλεται για τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας ή της παρακώλυσης συγκοινωνιών είναι ο βαθμός της σημαντικότητάς της. Εφόσον δηλαδή η παρακώλυση ήταν μικρή σε διάρκεια ή έκταση, τότε μπορεί να επιβάλλεται μικρότερη ποινή. «Αν από την πράξη δεν προέκυψε δυνατότητα κοινού κινδύνου για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, επιβάλλεται φυλάκιση έξι μηνών», ενώ η ίδια ποινή προβλέπεται και αν η παρεμπόδιση της λειτουργίας της εγκατάστασης δεν ήταν σημαντική ή μεγάλης διάρκειας.

Επίσης, ρητά αναφέρεται ότι «το δικαστήριο δύναται να απαλλάξει τον δράστη, εφόσον πεισθεί ότι ο κίνδυνος που μπορούσε να προκύψει ή προέκυψε ήταν ασήμαντος ή ότι δεν χρειάζεται να επιβληθεί ποινή αν ο δράστης τέλεσε την πράξη για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος».

Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, από τη Βουλή όπου προσήλθε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι. Γκιόκα, προανήγγειλε, μέσω αυτής, ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει «αυτή την περιβόητη –θα έλεγε κανείς– Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του μαθητικού ιδιώνυμου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Αρχικά η διάταξη εφαρμοζόταν μόνο σε ακραίες περιπτώσεις κινδύνου ή φθορών. Η κατάσταση που διαμορφώθηκε με την επιβολή των καταστροφικών πολιτικών των μνημονίων στα σχολεία προκάλεσε αντιδράσεις, δικαιολογημένες κατά κανόνα, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με αυταρχικό τρόπο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Φίλης και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι έχουμε πλήρη διαφωνία με τη λειτουργία αυτού που θα ονόμαζε κανένας “μαθητοδικείον” και είμαστε έτοιμοι σύντομα με ρύθμιση που θα φέρουμε εδώ στη Βουλή να το καταργήσουμε. Για τις γενικές ποινικές πράξεις υπάρχει το γενικό ποινικό δίκαιο. Oμως θέλουμε κάτι περισσότερο από την κατάργηση της ρύθμισης. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε ένα κλίμα δημοκρατίας στα σχολεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή