Στο ΣτΕ η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ Ελληνικού δημοσίου και Siemens

Στο ΣτΕ η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ Ελληνικού δημοσίου και Siemens

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμπεται απο το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ  η συμφωνία συμβιβασμού που ολοκληρώθηκε το 2012 μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και  της Siemens.

Ειδικότερα, το Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την Ειρήνη Σάρπ  και εισηγητή τον πάρεδρο Ν. Μαρκόπουλο λόγω  της μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν  από «συμφωνία  συμβιβασμού»  παρέπεμψε το    ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

Η  Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να κρίνει την συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4072/2012 που αφορά την επίμαχη  «συμφωνία   συμβιβασμού». Ενώπιον της  Ολομέλειας του ΣτΕ ορίστηκε εισηγητής της υπόθεσης   ο σύμβουλος Επικρατείας Κ. Κουσούλης.

Το  Δ’   Τμήμα  έκανε δεκτό  ότι έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα   της   «συμφωνίας συμβιβασμού»,  οι φορολογούμενοι   και το μη κερδοσκοπικό  Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι».

Στην δικαστική απόφαση σημειώνεται     ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με  την υπογραφή της  «συμφωνίας συμβιβασμού», δεν έχει ακόμη υλοποίηση τους όρους που αφορούν τις  επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκ. ευρώ για «υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Εξάλλου, το ΣτΕ έκρινε ότι   είναι το αρμόδιο δικαστήριο να εξετάσει τη  νομιμότητα της επίμαχης συμφωνίας και όχι τα Πολιτικά δικαστήρια. Όπως είναι γνωστό  με το  νόμο 4072/2012   προβλέφθηκε η «συμφωνία  συμβιβασμού» και  στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομικών (27.8.2102) με το περιεχόμενο της σύμβασης.

Την «συμφωνία  συμβιβασμού» υπέγραψαν από  το Ελληνικό δημόσιο  ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, εκ μέρους της Ελληνικής Siemens Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Π. Ξύνης και ο  γενικός νομικός σύμβουλος  Robert Sikellis και  από την  Siemens AG οι  γενικοί νομικοί σύμβουλοι Peter Solmssen και Dr Sebastian Brachert.

Σύμφωνα με την  «συμφωνία  συμβιβασμού» επιλύθηκαν συνολικά όλες οι διαφορές και οι εκκρεμότητες από κάθε είδους αξιώσεις, κ.λπ. που συνδέονται με την δραστηριότητα διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά  της Siemens, συμπεριλαμβανομένων των υποθέσεων που διερευνήθηκαν από τις αρχές της  Ελλάδος, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, κ.λπ. Στο ΣτΕ έχει προσφύγει το  Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και  Έλληνες    φορολογούμενοι και   υποστηρίζουν  ότι η  «συμφωνία  συμβιβασμού» είναι αντισυνταγματική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή