Πιέσεις για μείωση τιμής γενοσήμων

Πιέσεις για μείωση τιμής γενοσήμων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία επιστολή προς τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας κορυφώνει τις πιέσεις κατά της περαιτέρω μείωσης στις τιμές των γενοσήμων που απαιτούν οι δανειστές. Η ΠΕΦ απέστειλε χθες επιστολή με την οποία καλεί τους βουλευτές να επανεξετάσουν τις απαιτήσεις των θεσμών και να προγραμματίσουν έναν ολοκληρωμένο διάλογο με σκοπό τη χάραξη εθνικής πολιτικής φαρμάκου. Οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι σημειώνουν ότι οι νέες ρυθμίσεις για τις τιμές των φαρμάκων που επιβάλλουν οι θεσμοί θα οδηγήσουν στη χειραγώγηση της φαρμακευτικής αγοράς εις βάρος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και υπέρ των εισαγόμενων φαρμάκων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν σε κείμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις που απεστάλη μαζί με την επιστολή στους βουλευτές, «οι θεσμοί, με μια μονομερή και στοχευμένη πολιτική που λειτουργεί ως “Δούρειος Ιππος”, επιχειρούν μέσω της επιβολής ενός μηχανισμού επιλεκτικής “μείωσης τιμών” να διαλύσουν την ελληνική παραγωγή φαρμάκου με αποτέλεσμα να εισάγουμε και να πληρώνουμε ακριβότερα φάρμακα σε σύγκριση με αυτά που μπορούμε να παράγουμε. Και αυτό με επιβάρυνση των ασθενών, των Ταμείων και της εθνικής οικονομίας».

Εκτιμούν ότι με τις νέες μειώσεις δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή φτηνών παλαιών δοκιμασμένων φαρμάκων, τα οποία θα υποκατασταθούν από εισαγόμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕΦ, σήμερα τα ελληνικά φάρμακα είναι 30%-60% οικονομικότερα από τα αντίστοιχα εισαγόμενα. Η μεσοσταθμική λιανική τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 8 ευρώ -όταν η αντίστοιχη μέση τιμή των εντός προστασίας εισαγόμενων είναι 28 ευρώ-, από τα οποία τελικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εισπράττει 4 ευρώ.

Οπως αναφέρει η ΠΕΦ, «η απαίτηση των θεσμών είναι να μειωθούν μόνο οι τιμές των παλαιών φαρμάκων, κυρίως των ελληνικών κατά 60%-80%. Η λιανική τιμής τους να διαμορφωθεί έως το ένα ευρώ, η οποία καταλήγει σε καθαρή τιμή 0,5 ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή