Ελεύθεροι οι αντεξουσιαστές

Ελεύθεροι οι αντεξουσιαστές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι πέντε Ελληνες αντεξουσιαστές που συνελήφθησαν την Πέμπτη, δυνάμει διεθνών ενταλμάτων σύλληψης των ιταλικών αρχών, για συμμετοχή σε επεισόδια την 1η Μαΐου στο Μιλάνο κατά της διεθνούς έκθεσης «Expo Milano 2015».

Χθες το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος τους άφησε ελεύθερους με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης δύο φορές τον μήνα στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής καθώς και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εφετών για να αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτό ή όχι το αίτημα των ιταλικών αρχών για έκδοση των πέντε νεαρών στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης και συγκεκριμένα για συμμετοχή στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την 1η Μαΐου στο Μιλάνο στη διάρκεια της διαδήλωσης «Νo Expο» κατά της διεθνούς έκθεσης τροφίμων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης κουκουλοφόροι είχαν πυρπολήσει αυτοκίνητα και προκαλέσει φθορές σε καταστήματα και τράπεζες.

Λήψη δειγμάτων DNA

Οι πέντε συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν στην ομάδα των συνολικά δεκατεσσάρων Ελλήνων που την επομένη των επεισοδίων είχαν προσαχθεί από Ιταλούς αστυνομικούς για να υποβληθούν σε υποχρεωτική λήψη δειγμάτων DNA. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Sera, την υποχρεωτική λήψη DNA από τους Ελληνες αντεξουσιαστές είχε διατάξει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Μαουρίτσιο Ρομανέλι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ταυτοποιείτο με αντίστοιχο που είχε βρεθεί πάνω σε βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια των επεισοδίων.

Η ένταση των επεισοδίων στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης ήταν τέτοια που είχε προκαλέσει μίνι πολιτική κρίση στη γείτονα χώρα, με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να επιτίθεται φραστικά στους ταραξίες, αποκαλώντας τους «πλούσια, κακομαθημένα παλιόπαιδα που φορούν Rolex» και την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Ιταλός δικηγόρος των 14 Ελλήνων Εουτζένιο Λόσκο είχε διευκρινίσει με δηλώσεις του στην «Κ» ότι οι Ελληνες δεν συνελήφθησαν αλλά προσήχθησαν για να εξακριβωθούν τα στοιχεία ταυτότητάς τους. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκαν σε υποχρεωτική λήψη DNA, στο πλαίσιο έρευνας που διατάχθηκε για τα επεισόδια της 1ης Μαΐου. Από πλευράς ελληνικών αρχών, την υπόθεση χειρίστηκε η Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ενώ τα εντάλματα εκτέλεσε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Η συνήγορος των πέντε συλληφθέντων Ιωάννα Κούρτοβικ δήλωσε χθες στην «Κ» ότι στην Ιταλία δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης και ως εκ τούτου σε περίπτωση έκδοσής τους οι πέντε νεαροί κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου δικαστούν. Προσέθεσε ακόμα ότι το ιταλικό δίκαιο δεν κάνει διάκριση μεταξύ πλημμελήματος και κακουργήματος και άρα οι συλληφθέντες αντεξουσιαστές απειλούνται με βαριές ποινές φυλάκισης, που φτάνουν μέχρι τα 15 έτη.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην οποία μετείχαν περίπου 300 άτομα, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Εφετείο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή