Με βραδείς ρυθμούς η εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων «επιόρκων»

Με βραδείς ρυθμούς η εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων «επιόρκων»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς… χελώνας εκδικάζονται οι πειθαρχικές υποθέσεις «επίορκων» δημοσίων υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει πάνω από ένας μήνας από την εντολή του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, για άμεση συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων και επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της επιστροφής στο Δημόσιο πειθαρχικώς ελεγχόμενων υπαλλήλων διά του «νόμου Κατρούγκαλου».

Στις αρχές Οκτωβρίου, όταν εκδηλώθηκε το φαινόμενο επιστροφής «επίορκων» υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους λόγω μη έγκαιρης εκδίκασης των πειθαρχικών υποθέσεων, οι αρμόδιοι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακοίνωσαν την κατάθεση τροπολογίας για τη «διόρθωση» του «νόμου Κατρούγκαλου». Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων και δεδομένου ότι προηγούνται νομοσχέδια που σχετίζονται με την αξιολόγηση της χώρας από τους δανειστές, η σχετική τροπολογία δεν έχει κατατεθεί ακόμα, με αποτέλεσμα οι πειθαρχικές υποθέσεις να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Η τροπολογία

Βάσει της τροπολογίας, η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις, μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους. Σε περίπτωση αθώωσής τους από τα ποινικά δικαστήρια θα επανέρχονται, βεβαίως, στις υπηρεσίες τους.

Τα αδικήματα για τα οποία θα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη αργία αφορούν υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, απιστία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ συμπεριλαμβάνονται και αυτά της γενετήσιας προσβολής ή εκμετάλλευσης.

Στο πλαίσιο ταχύτερης αλλά και αποτελεσματικότερης απονομής πειθαρχικού δικαίου, προωθείται, με τη συμμετοχή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, η οποία θα επανεξετάσει συνολικά το πειθαρχικό δίκαιο, ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και να μη θίγεται το τεκμήριο αθωότητας των πειθαρχικώς ελεγχομένων.

Χαρακτηριστική πάντως της αδράνειας που επικρατεί ως προς την εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων εκκρεμεί ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων του υπουργείου Υγείας, είναι η πρόσφατη εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορου Βερναρδάκη, με την οποία ζητεί αναλυτικά στοιχεία για την πορεία τους.

Ειδικότερα, ζητεί από τα πειθαρχικά συμβούλια να ενημερώνουν, όπως υποχρεούνται από τις κείμενες διατάξεις, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό για την πορεία των υποθέσεων από την εισαγωγή τους μέχρι την εκδίκασή τους.

Παράλληλα, ανά τρίμηνο, τα πρωτοβάθμια συμβούλια υποχρεούνται να αποστέλλουν καταστάσεις με τις εκκρεμείς και τις εκδικασθείσες πειθαρχικές υποθέσεις. Επίσης θα πρέπει να αποστέλλουν καταστάσεις με τις ασκηθείσες ενστάσεις και προσφυγές, καθώς επίσης και επιμέρους λειτουργικά προβλήματα που ενδεχομένως καθυστερούν την εκδίκαση των υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή