«Η συμφωνία οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής ελληνικών γενοσήμων»

«Η συμφωνία οδηγεί σε αδυναμία παραγωγής ελληνικών γενοσήμων»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για επικείμενη απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων και αντικατάστασή τους από πιο ακριβά εισαγόμενα προειδοποιούν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων, που χαρακτηρίζουν την έκβαση της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για την πολιτική φαρμάκου ως «φιάσκο».

Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας: «Η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως μία παλαιά απαίτηση των δανειστών για απαξίωση του ελληνικού φαρμάκου, γεγονός που οδηγεί με ταχύτητα στη διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας». Καλούν δε «την ύστατη αυτή στιγμή, τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του Κοινοβουλίου να ανατρέψουν τους παράλογους σχεδιασμούς των δανειστών και να κρατήσουν στη ζωή έναν κλάδο που παράγει προστιθέμενες αξίες, ανάπτυξη και απασχόληση». Οι φαρμακοβιομήχανοι διαμαρτύρονται για τη συμφωνία που επετεύχθη για τη σταδιακή απομείωση των ορίων «προστασίας» των τιμών των γενόσημων και των εκτός πατέντας φαρμάκων στο ένα ευρώ σε διάστημα διετίας, υποστηρίζοντας ότι αυτό στην πράξη θα σημάνει αδυναμία παραγωγής ελληνικών γενόσημων. Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση με τα νέα όρια προστασίας στις τιμές των γενόσημων και των off patent.

Την ίδια στιγμή, το έτερο σημείο της διαπραγμάτευσης για το φάρμακο, που είναι η επέκταση του claw back και στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης που συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με διάταξη του σχεδίου νόμου, καθορίζεται όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσοκομειακή δαπάνη σε 570 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018, και οποιαδήποτε υπέρβαση από αυτά τα όρια επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Διευκρινίζεται ότι τα αναφερόμενα ποσά αφορούν όλες τις φαρμακευτικές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Η διάταξη παραπέμπει σε υπουργική απόφαση που θα πρέπει να εκδοθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου και η οποία θα ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του claw back. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι μετά το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων και των χορηγούμενων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ νοσοκομειακών φαρμάκων παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT