Αντίδραση φαρμακοβιομηχανιών για την θεσμική επιβολή του claw back

Αντίδραση φαρμακοβιομηχανιών για την θεσμική επιβολή του claw back

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις φαρμακευτικών εταιρειών για τη συμφωνία Κυβέρνησης και δανειστών για τις νέες παρεμβάσεις στον τομέα του φαρμάκου. Μετά τους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που διαμαρτύρονται έντονα για τη μείωση των ορίων «προστασίας» των τιμών γενόσημων φαρμάκων, προειδοποιώντας ότι θα αποσυρθούν φθηνά δοκιμασμένα φάρμακα, και οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες εκφράζουν δυσαρέσκεια και «έκπληξη» για την θεσμική επιβολή του claw back (μηχανισμός αυτόματων επιστροφών υπέρβασης δαπάνης) στην νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη από το 2016 έως το 2018. Η επιβολή του claw back και για τη δαπάνη των νοσοκομείων περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα και αναμένεται να θίξει ιδιαίτερα τις πολυεθνικές εταιρείες καθώς αυτές έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των φαρμάκων που χορηγούνται σε νοσηλευόμενους ασθενείς. Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου, καθορίζεται όριο δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων για τη νοσοκομειακή δαπάνη σε 570 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, 550 εκατ. ευρώ για το 2017 και 530 εκατ. ευρώ για το 2018, και οποιαδήποτε υπέρβαση από αυτά τα όρια επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οπως αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, «με έκπληξή μας βλέπουμε μία στρεβλή πρακτική, αυτή του claw back, αντί να γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί, να μεταφέρεται και σε έναν ακόμη τομέα, αυτόν της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας». Οπως τονίζει ο ΣΦΕΕ «αντί να ζητάτε από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να διαχειριστούν με ισορροπία και σύνεση τους προϋπολογισμούς τους και αντί θα θεσπίσετε κλινικές οδηγίες που διέπουν την νοσοκομειακή λειτουργία για εξοικονόμηση πόρων, παρέχεται η χαλάρωση που εξασφαλίζει το μέτρο του claw back». Οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών σημειώνουν ότι καλούνται οι ίδιοι να επωμιστούν την άλλοτε κρατική πρόνοια και σε αυτό το κομμάτι της περίθαλψης, και ζητούν την άμεση αναβολή της θέσπισης του μέτρου.

Εν τω μεταξύ, τη διαφωνία του προς τις αλλαγές στον τρόπο ανατιμολόγησης των φαρμάκων (σταδιακή απομείωση του ορίου προστασίας των τιμών γενόσημων και off patent φαρμάκων στο ένα ευρώ), εκφράζει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές αυτές ενέχουν τον κίνδυνο να αποσυρθούν παλαιά, δοκιμασμένα φάρμακα από την ελληνική αγορά, και ότι είναι «ταφόπλακα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αποτελεί έναν από τους τελευταίους και βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή