Χάος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών

Χάος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες τρίτου κόσμου επικρατούσαν για πάνω από μία εβδομάδα στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών, όπου το πανελλαδικό μηχανογραφικό σύστημα, από το οποίο εκδίδονται άδειες κυκλοφορίας, πινακίδες και καταχωρίζονται όλες οι πράξεις που διέπουν την κυκλοφορία οχημάτων, ήταν εκτός λειτουργίας. Χιλιάδες πολίτες που είτε αγόρασαν καινούργιο Ι.Χ., είτε ήθελαν να μεταβιβάσουν όχημα ήρθαν αντιμέτωποι με το… απόλυτο κενό. Αποτέλεσμα ήταν πολλοί εξ αυτών να εξέρχονται του υπουργείου Μεταφορών με ένα χαρτί, τύπου Α4, το οποίο «εκτελεί χρέη» εντύπου άδειας κυκλοφορίας. Πριν από μία και πλέον εβδομάδα το σύστημα εξαντλήθηκε λόγω βλάβης σε ένα εξάρτημα του server και «νέκρωσε». Μαζί και κάθε συναλλαγή με το κοινό, ενώ σοβαρότατα προβλήματα αντιμετώπισαν και οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων από τους πελάτες που είχαν ήδη προχωρήσει στην παραγγελία (και εξόφληση) καινούργιων οχημάτων, τα οποία όμως οι εταιρείες δεν μπορούσαν να παραδώσουν, ελλείψει εγγράφων. Το υπουργείο Υποδομών είχε διακόψει τη σύμβαση συντήρησης με την προμηθεύτρια του συστήματος εταιρεία (Bull), με αποτέλεσμα εκείνη να μην έχει άμεσα διαθέσιμο το ανταλλακτικό. Η δαπάνη για την προμήθεια του ανταλλακτικού από τη Γαλλία έπρεπε πρώτα να εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προσθέτοντας επιπλέον χρόνο στην αναμονή των πολιτών. Το ανταλλακτικό, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει παραληφθεί ακόμα, και το πρόβλημα αντιμετωπίζεται προσωρινά με μια απομίμηση του εξαρτήματος.

Χθες το σύστημα ήταν εν λειτουργία, αλλά με αρκετά προβλήματα, καθώς κλήθηκε να διαχειριστεί πελώριο όγκο αιτημάτων και πράξεων από όλη τη χώρα, τα οποία είχαν παγώσει το προηγούμενο διάστημα. Επισήμως το υπουργείο Υποδομών δηλώνει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί από την Τετάρτη το μεσημέρι. Ωστόσο ακόμη δεν λειτουργούν πλήρως όλες οι υπηρεσίες, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών που επιχείρησαν να εξυπηρετηθούν.

Το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι την ευθύνη για την κατάσταση φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες «δεν φρόντισαν για την υλοποίηση ενός σύγχρονου, συνολικού ηλεκτρονικού συστήματος για τις μεταφορές». Οσον αφορά στο πρόβλημα των εντύπων αδειών κυκλοφορίας, επισημαίνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός απέβη άγονος το 2014. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες (στις αρχές Νοεμβρίου) ανατέθηκε στη μειοδότρια (του άγονου διαγωνισμού) εταιρεία η εκτύπωση 3.200.000 αδειών κυκλοφορίας, οι οποίες όμως θα παραδοθούν τον Φεβρουάριο του 2016. Αυτές θα αντικαταστήσουν όσα έντυπα Α4 έχουν ήδη εκδοθεί. Στις 18 Δεκεμβρίου αναμένεται ακόμη ένας διαγωνισμός για την εκτύπωση άλλων 2.800.000 αδειών κυκλοφορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή