ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αποθήκευση» προσδοκιών για το μέλλον

21s13log

«Ο συχωρεμένος ο πατέρας μου έλεγε “δεν με νοιάζει να γίνεις σκουπιδιάρης, αλλά να γίνεις ο καλύτερος σκουπιδιάρης”. Ετσι πρέπει – να είστε πάντα οι καλύτεροι σε αυτό που κάνετε!». Βρισκόμαστε στον Ασπρόπυργο, στην έδρα της Synergy, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον πολλά υποσχόμενο κλάδο των logistics. Τα λόγια είναι του Παντελή Ιακωβίδη, επιχειρησιακού διευθυντή της εταιρείας, με 38 χρόνια εμπειρία στον χώρο. Το ακροατήριο είναι μερικοί από τους 75 φοιτητές και πρόσφατους απόφοιτους που συμμετείχαν εκείνη τη μέρα –Σάββατο– σε ένα Βusiness Day με θέμα την εφοδιαστική αλυσίδα, οργανωμένο από κοινού από την ομάδα του αεικίνητου καθηγητή Ιορδάνη Λαδόπουλου και από την Ελληνική Εταιρεία Logistics.

«Μέσα σε τρεις-τέσσερις ώρες τους είχαμε μαζέψει» λέει στην «Κ» για το πώς στελεχώθηκε η ημερίδα ο κ. Λαδόπουλος, ο οποίος, μία δεκαετία και πλέον μετά τη συνταξιοδότησή του από την ΑΣΟΕΕ, είναι πιο ενεργός από ποτέ στην υπηρεσία του έργου ζωής του, που είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ του πανεπιστημίου και της αγοράς. Στις εγκαταστάσεις της Synergy και της Sarmed, μιας από τις κορυφαίες του κλάδου, με έδρα τη Μαγούλα Αττικής, ο «δάσκαλος», όπως τον αποκαλούν όσοι τον γνώρισαν στο πανεπιστήμιο, ήταν διαρκώς σε εγρήγορση, συμπληρώνοντας τις παρουσιάσεις των εταιρικών στελεχών με δικές του συμβουλές και προτροπές. Τα στελέχη των δύο εταιρειών, από την πλευρά τους, αναδείκνυαν τις διαφορετικές ειδικότητες, από το marketing ώς την πληροφορική, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις logistics και τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου.

Οι νέοι που συμμετείχαν στην ημερίδα δείχνουν να συμμερίζονται τις προσδοκίες. Παρά το πρωινό ξύπνημα και τις πολλές ώρες ξεναγήσεων και μετακινήσεων, παρά τις αναλυτικές παρουσιάσεις περί μεθόδων συλλογής και συσκευασίας, συστημάτων τηλεματικής διαχείρισης εμπορευμάτων και άλλων εξειδικευμένων πτυχών του κλάδου, το ενδιαφέρον τους δεν δείχνει να κάμπτεται. Ενας εξ αυτών, ο Τάσος (δευτεροετής από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), έχει ταξιδέψει από τη Θεσσαλονίκη –η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα– ειδικά για να μάθει για τα logistics.

«Είναι ένας κλάδος που έχει μεγάλη ζήτηση» λέει στην «Κ» η Λουκία-Μαρία Δρίτσουλα, που σπουδάζει Οικονομική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η Λουκία-Μαρία έμαθε για το συγκεκριμένο Business Day από το φετινό «Πανόραμα Επιχειρηματικότητας», την ετήσια συνάντηση που διοργανώνει η ομάδα του κ. Λαδόπουλου όπου επιχειρηματίες απαντούν στις ερωτήσεις των νέων για τους κλάδους τους και τις προοπτικές εξεύρεσης εργασίας σε αυτούς. Το πάθος της είναι άλλο (η Λογιστική-Ελεγκτική), αλλά έχει έλθει για να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα ενός τομέα που πολλοί θεωρούν ότι θα μπορούσε, με τις κατάλληλες πολιτικές, να απογειωθεί.

Από το «Πανόραμα» έμαθε για την ημερίδα και ο Χριστόδουλος Μπάρμπας, που απέχει ένα μάθημα από την ολοκλήρωση του πτυχίου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς («Ολοι από εκεί είστε;» τον ρωτάω. «Είναι καλό πανεπιστήμιο, ψάχνεται!», μου απαντά χαμογελώντας). Ο Χριστόδουλος θέλει να εστιάσει στο marketing στις μεταπτυχιακές του σπουδές, είτε στη Δανία, είτε στην Ολλανδία. «Δουλεύω τώρα σε μια εταιρεία, που πουλάει επιστημονικά όργανα, και είμαι στο ψάξιμο» λέει. Παρότι θέλει να κάνει το μεταπτυχιακό του στο εξωτερικό, η επιθυμία του είναι να ζήσει στην Ελλάδα, και παραμένει –παρά το βάρος των επιβαρυντικών στοιχείων– αισιόδοξος ότι η χώρα θα τα καταφέρει. «Στους φίλους μου που μου λένε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, λέω ότι αν φύγουμε όλοι, σίγουρα δεν θα υπάρχει» παρατηρεί.

«Βλέπω πάρα πολλά παιδιά που είναι πολύ απογοητευμένα με το τι μέλλει γενέσθαι» λέει στην «Κ» η Ελένη Μπίτσιου, εμπορική διευθύντρια της Synergy, καθώς η επίσκεψη στην εταιρεία τελειώνει. Η κ. Μπίτσιου εκμυστηρεύεται ότι η κόρη της φέτος έγινε δεκτή στο ΒΕΤ (το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) «και αναρωτιέται αν πρέπει να φύγει». «Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι υπάρχουν υγιείς επιχειρήσεις» τονίζει, «που προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες για νέους με ταλέντο και όρεξη για δουλειά, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να κρατήσει τα παιδιά της».

«Εχουμε κοντά μας τη νέα γενιά»

Οι επισκέψεις στις δύο εταιρείες logistics –και στη συνέχεια στον ΟΛΠ– συνιστούν το πρώτο Business Day που εστιάζει στον κλάδο. «Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που έχουμε κοντά μας τη νέα γενιά» δήλωσε σε μία σύντομη παρέμβασή του στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Sarmed ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Νίκος Ροδόπουλος. «Αυτή η αγορά, αυτός ο κλάδος έχει μέλλον. Ακόμα και σε αυτή τη βαθύτατη κρίση, αντέξαμε και αντέχουμε. Σας περιμένουμε λοιπόν, να δείτε από κοντά πώς η θεωρία μετατρέπεται σε πράξη».

«Το Business Day ήταν για μας μία πρόκληση» λέει στην «Κ» ο κ. Ροδόπουλος. «Θέλαμε να δείξουμε στα παιδιά μια άλλη Ελλάδα. Τα logistics έχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης – αρκεί και η πολιτεία να αξιοποιήσει σωστά τα εργαλεία που έχει τα χέρια της».

Τα εργαλεία αυτά –προεξαρχόντως ο νόμος-πλαίσιο (4302/2014) που ψηφίστηκε πέρυσι τον Οκτώβριο– δεν δείχνουν να ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει προωθηθεί από το αρμόδιο υπουργείο η ΚΥΑ που απαιτείται για την ενεργοποίηση του νόμου.