Τέλος για το κύκλωμα πώλησης σπιτιών

Τέλος για το κύκλωμα πώλησης σπιτιών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να μας δώσεις άμεσα χρήματα». Η μεσίτρια πίεζε τον πελάτη της, υποψήφιο αγοραστή ενός ακινήτου στο Ψυχικό. Του έλεγε πως η ιδιοκτήτρια θα έμπαινε στο νοσοκομείο για να εγχειριστεί και χρειαζόταν επειγόντως 6.000 ευρώ μετρητά.

«Να φέρετε όμως και τα συμβόλαια να τελειώνουμε», της απάντησε εκείνος. Διαπραγματεύονταν ήδη δύο μήνες και συνέχεια προέκυπταν διάφορα εμπόδια. Μη θέλοντας όμως «να χάσει» το σπίτι, το οποίο έμοιαζε πράγματι ευκαιρία, συμφώνησε πως θα συγκέντρωνε το ποσό που του ζητήθηκε. Το ραντεβού θα γινόταν κανονικά, θα έδινε τα χρήματα και… θα βρισκόταν και εκείνος μπλεγμένος, όπως πολλοί άλλοι πριν από αυτόν, αν δεν είχε δεχθεί μια επίσκεψη στη μάντρα αυτοκινήτων όπου εργάζεται.

Ενας αξιωματικός της Ασφάλειας μπήκε στο γραφείο του και του ζήτησε να τον ακολουθήσει. Εκείνος σάστισε. Στη διαδρομή για την Ασφάλεια τον ενημέρωσαν πως είχε πέσει θύμα ενός κυκλώματος που πωλούσε σπίτια ερήμην των πραγματικών ιδιοκτητών. «Θέλουμε τη βοήθειά σου για να τους πιάσουμε», του είπαν οι αστυνομικοί.

Μεγάλη δράση

Η Ασφάλεια είχε ήδη «δέσει» εδώ και μήνες μια υπόθεση που αφορούσε την παράνομη πώληση μιας μονοκατοικίας στην οδό Κισσάβου στο Παλαιό Ψυχικό. Η έρευνα της «Κ» που ακολούθησε έδειξε πως τα ίδια άτομα είχαν εμπλακεί σε τουλάχιστον άλλες πέντε παράνομες αγοραπωλησίες σε ακριβές περιοχές της Αττικής. Σχεδόν όλα τα ακίνητα ήταν πράγματι προς πώληση, αλλά είχαν κάποιο «ευαίσθητο χαρακτηριστικό»: στο ένα ο ιδιοκτήτης νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο των φυλακών, στο άλλο η ιδιοκτήτρια βρισκόταν σε κώμα στην εντατική ύστερα από τροχαίο ατύχημα, στο τρίτο εργαζόταν στο εξωτερικό κ.ά.

Η δε μεθοδολογία σε όλες τις υποθέσεις, ίδια: τα μέλη του κυκλώματος συγκέντρωναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και στη συνέχεια «εμφάνιζαν» έναν ψευδο-ιδιοκτήτη, που συνήθως έμοιαζε με τον πραγματικό και είχε πλαστή αστυνομική ταυτότητα, και έτσι προχωρούσαν στην πώληση.

Οι άνδρες της Ασφάλειας, ήδη από τον Μάιο, είχαν αρχίσει να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των βασικών υπόπτων. Το αξιοσημείωτο είναι πως, παρότι γνώριζαν από τα δημοσιεύματα της «Κ» ότι η αστυνομία ερευνούσε τη δράση τους, εκείνοι συνέχιζαν το… έργο τους. Εκτός από το ακίνητο στο Ψυχικό, διαπραγματεύονταν αυτό το διάστημα και την πώληση μιας μονοκατοικίας στη Βούλα. Εκεί, ο άτυχος υποψήφιος αγοραστής είχε ήδη δώσει για προκαταβολή όχι μόνο χρήματα, αλλά και χρυσές λίρες, ενώ είχε αναγκαστεί να πουλήσει και προσωπικά αντικείμενα αξίας για να συγκεντρώσει τα μετρητά της προκαταβολής.

H σύλληψη

Οταν οι άνδρες της Ασφάλειας κατάλαβαν πως τα μέλη του κυκλώματος ήταν έτοιμα να προχωρήσουν στα συμβόλαια για τα δύο αυτά νέα ακίνητα, αποφάσισαν να επέμβουν. Προσέγγισαν τον υποψήφιο αγοραστή και του ζήτησαν να συμμετάσχει στην επιχείρηση σύλληψης ως «δόλωμα». Ετσι και έγινε. Το περασμένο Σάββατο ο 35χρονος άνδρας το πέρασε στην Aσφάλεια. Προσημειώθηκαν όλα τα χαρτονομίσματα που θα τους έδινε και ο ίδιος εκπαιδεύτηκε για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ώστε να μην κινήσει υποψίες. Οταν η μεσίτρια του τηλεφώνησε, εκείνος προσποιήθηκε αρχικά πως είχε κάποιους ενδοιασμούς, αλλά τελικά έδωσαν ραντεβού για την επομένη στο γραφείο του.

Το πρωί και ενώ τους περίμενε είχε άγχος, αλλά, όπως λέει στην «Κ», μόλις πέρασαν την πόρτα του γραφείου του, το άγχος μετατράπηκε σε έντονο εκνευρισμό. «Σκεφτόμουν πως εξαπάτησαν όχι μόνο εμένα, αλλά και τόσους άλλους ανθρώπους. Προσπαθούσα όμως να είμαι ήρεμος για να μην χαλάσει η δουλειά», λέει. Ανδρες της Ασφάλειας βρίσκονταν ακριβώς απ’ έξω και άκουγαν τα πάντα. Μόλις βγήκαν από το γραφείο, η μεσίτρια, ο συνεργάτης της και η ψευδο-ιδιοκτήτρια συνελήφθησαν.

Τις επόμενες ημέρες τα θύματα του κυκλώματος πέρασαν από την Ασφάλεια για να αναγνωρίσουν τους κατηγορουμένους. Μπορεί να ανακουφίστηκαν με την εξέλιξη, αλλά σχεδόν όλοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσον οι συλλήψεις θα σημάνουν και το τέλος της δράσης του κυκλώματος. Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες έχουν, άλλωστε, βρεθεί στη φυλακή στο παρελθόν για τα ίδια αδικήματα, χωρίς αυτό να τους εμποδίσει να συνεχίσουν τη δράση τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή