Αποψη: Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

Αποψη: Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τρόπος που θα δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες και η Δύση απέναντι στους ισλαμιστές τρομοκράτες δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Διαφαίνεται ότι σημαντικό βάρος θα δοθεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Η χώρα μας έχει ήδη ανακοινώσει (ορθώς) ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί. Θα πρέπει, όμως, να θεωρηθεί δεδομένο ότι, εάν μας ζητηθεί, θα χρησιμοποιηθούν (επίσης ορθώς) οι νατοϊκές υποδομές και η βάση στη Σούδα. Η μη άμεση στρατιωτική εμπλοκή μας δεν πρέπει να δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι οι εξελίξεις θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες μάς κατατάσσουν στην πλευρά της Δύσεως. Εκτός από την αυτονόητη συνεργασία των ελληνικών αστυνομικών αρχών με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών κρατών, είναι και κάποια άλλα μέτρα που οφείλουμε να πάρουμε ως κράτος.

Το πλέον βασικό αφορά στην υιοθέτηση στρατηγικής έναντι των δεκάδων χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών που κατοικούν νομίμως στην Ελλάδα. Στην Αθήνα σήμερα λειτουργούν περίπου 60 παράνομοι χώροι προσευχής για μουσουλμάνους. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και κάποια απογευματινά κορανικά σχολεία για παιδιά. Κατά καιρούς ακούγεται ότι σε ορισμένους χώρους προσευχής διδάσκουν ακραίοι ισλαμιστές. Επίσης, φαίνεται ότι οι περισσότεροι ισλαμικοί χώροι προσευχής έχουν συνδεθεί μεταξύ τους σε ένα άτυπο δίκτυο που σχετίζεται με τη Συνομοσπονδία Ισλαμικών Οργανώσεων Ευρώπης, η οποία επηρεάζεται από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» της Αιγύπτου.

Το γκρίζο καθεστώς, στο οποίο λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα, δεν επιτρέπει πραγματικό έλεγχο. Ουσιαστικά επωάζουμε το αυγό το φιδιού. Η ριζοσπαστικοποίηση πολλών Ευρωπαίων που επέλεξαν να πολεμούν σήμερα με το «Ισλαμικό Κράτος», ξεκίνησε από τα τεμένη των χωρών τους στα οποία δρούσαν ανεξέλεγκτα ακραία στοιχεία λόγω της αδιαφορίας των κρατικών αρχών. Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ένα επαρκές νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη νόμιμη δημιουργία τέτοιων χώρων υπό τον έλεγχο του κράτους και ήδη έχουν δοθεί τρεις σχετικές άδειες. Η εφαρμογή του νόμου είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να οδηγήσει κάποιους από αυτούς τους χώρους στην επιφάνεια και στον έλεγχο. Οσοι δεν συμμορφωθούν, θα πρέπει να κλείσουν.

Συναφής είναι η ανέγερση του τεμένους. Τα εργαλεία που θα μας έδινε η λειτουργία του παραμένουν χαμένα κάπου στη γραφειοκρατία που ακόμη αναρωτιέται πώς θα εκδοθεί άδεια οικοδομής. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση της ευρέσεως χώρου νεκροταφείου για τους μουσουλμάνους της νότιας Ελλάδας. Η πιο τραγική στιγμή ενός ανθρώπου συναντά τον παραλογισμό της αδυναμίας ταφής, απονομιμοποιώντας πλήρως το ελληνικό κράτος.

Στη Θράκη

Το επόμενο σημείο συνδέεται με τη γηγενή μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η απουσία θρησκευτικού φανατισμού μεταξύ των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι σημαντική κατάκτηση. Σήμερα θρησκευτικοί λειτουργοί με ήπιες απόψεις συνεργάζονται με το ελληνικό κράτος στις Μουφτείες, στα ιεροδιδασκαλεία και σε αρκετά τεμένη. Αντιθέτως, οι δύο ψευδομουφτήδες που ελέγχονται από την Τουρκία έχουν άλλες προτεραιότητες. Επί παραδείγματι, τον Ιούλιο του 2014 ο Ερντογάν κάλεσε τους μουσουλμάνους όλης της Ευρώπης σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα. Στη συγκέντρωση της Ξάνθης που έσπευσαν να διοργανώσουν οι δύο ψευδομουφτήδες, εθεάθησαν για πρώτη φορά στη Θράκη να κυκλοφορούν άτομα τυλιγμένα με τις σημαίες του ιερού ισλαμικού πολέμου, τζιχάντ. Δήθεν δημοκρατικές σκέψεις περί εκλογής των μουφτήδων κινδυνεύουν να φέρουν ακραία στοιχεία στην πνευματική καθοδήγηση της μειονότητας.

Τέλος, θέμα παραμένει η σωστή καταγραφή και ταυτοποίηση των παρανόμως εισερχομένων προσφύγων και μεταναστών. Υπενθυμίζεται ότι δίπλα σε έναν από τους δράστες βρέθηκε συριακό διαβατήριο με ελληνικές σφραγίδες που φέρεται ότι ανήκε στον νεκρό τρομοκράτη. Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία για την είσοδο και καταγραφή του στη χώρα, εκτόνωσε ακαριαία την κριτική που ετοιμαζόταν να ασκηθεί στην Ελλάδα. Η μη καταγραφή και ταυτοποίηση των εισερχομένων για αρκετούς μήνες μέσα στο 2015, όμως, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο. Η ταυτοποίηση θα πρέπει να γίνεται με εξαιρετική προσοχή και σχολαστικότητα. Μοιραίως θα υπάρξουν χρονικές καθυστερήσεις. Για να γίνεται σωστή δουλειά, θα πρέπει να ενισχυθούν οι δομές σύντομης φιλοξενίας που υπάρχουν στα νησιά.

Η παρούσα χαώδης κατάσταση με τους μουσουλμάνους που ζουν στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα αδράνειας και φοβιών πολλών ετών. Για να μην ψηλαφήσουμε τα σημάδια της εφιαλτικής πραγματικότητας που ζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει επιτέλους να δράσουμε.

* Ο κ. Αγγελος Μ. Συρίγος είναι δικηγόρος, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή