Βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος φορολογικής αρχής για τη διαγραφή προστίμων κοσμηματοπώλη

Βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος φορολογικής αρχής για τη διαγραφή προστίμων κοσμηματοπώλη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέγραψε παράνομα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για φορολογικές παραβάσεις η αρμόδια Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Υποθέσεων προκειμένου να ωφελήσει εταιρείες γνωστού κοσμηματοπώλη, με αποτέλεσμα να ασκηθούν βαριές ποινικές διώξεις σε βάρος του Προέδρου της και μελών της Επιτροπής.

Η έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς με εντολή της επικεφαλής της Ελένης Ράϊκου ξεκίνησε μετά από καταγγελία, ότι μέλη φορολογικής αρχής διέγραψαν αναιτιολόγητα  πρόστιμο περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί από το ΣΔΟΕ  στις εταιρείες  συμφερόντων του εν λόγω κοσμηματοπώλη  για την πώληση πανάκριβων ρολογιών  με εικονικά τιμολόγια καταφέρνοντας έτσι να μηδενίσει την πληρωμή ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες πωλήσεις.

Την έρευνα διενήργησαν οι εισαγγελείς Αγγελική  Τριανταφυλλου και Γιάννης Σέβης.

Στο τέλος της προκαταρκτικής εξέτασης οι εισαγγελικοί λειτουργοί  άσκησαν ποινική δίωξη για απιστία από την οποία πρόεκυψε βλάβη του δημοσίου εναντίον του Πρόεδρου και δυο εκ των μελών της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών της Γενικής Διεύθυνσης  Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 22381994. Για ηθική αυτουργία στην κακουργηματική απιστία διώκεται ο εκπρόσωπος των δυο επιχειρήσεων κοσμημάτων  και ωρολογίων.

Ολα ξεκίνησαν από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ στις δυο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη. Με βάση τις εκθέσεις που συντάθηκαν  διαπιστώθηκαν και καταλογίστηκαν στις επιχειρήσεις οι εξής παραβάσεις:

*Πουλούσαν ρολόγια τα οποία εμφάνιζαν ως αγοραστές  πρόσωπα του εξωτερικού και έτσι εκ του νόμου είχαν δικαίωμα να μην πληρώνουν ΦΠΑ.

*Εβαζαν στις αποδείξεις πώλησης  πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τελωνειακής αρχής ώστε να φαίνεται ότι τα ρολόγια εξήχθησαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσαν  συμψήφισαν  τον αναλογούντα ΦΠΑ, με αποτέλεσμα για τις επίμαχες πωλήσεις να μην πληρώνουν ΦΠΑ ούτε ένα ευρώ.

Τη μέθοδο αυτή …μηδενισμού του ΦΠΑ επιβεβαίωσε και ο δεύτερος  έλεγχος που έγινε στην εταιρεία και η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμα.

Ο επιχειρηματίας όμως άσκησε προσφυγή και η επιτροπή παρά την αρνητική εισήγηση, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις προσφυγές και να ακυρώσει την επιβολή των προστίμων. Η επιτροπή όμως δεν δικαιολόγησε την απόφαση της, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία, όπως λένε εισαγγελικές πηγές "από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογίζονται στις δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων".

Με τις αποφάσεις αυτές σύμφωνα με τη δίωξη το ελληνικό δημόσιο υπέστη ζημιά που φτάνει τα περίπου δυο εκατομμύρια ευρώ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς  Βασιλική Μπράτη, ενωπιον της οποίας θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι και θα δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή