Eμμεση κριτική της πρυτανείας ΕΚΠΑ στη στάση του Σ.Ι.

Eμμεση κριτική της πρυτανείας ΕΚΠΑ στη στάση του Σ.Ι.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεση απάντηση επέλεξε να δώσει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνος Δημόπουλος στον πρόεδρο του Συμβουλίου Δημήτρη Μπερτσιμά, ο οποίος στην επιστολή παραίτησής του από τη θέση του (την παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου) άφησε αιχμές για έλλειψη συνεργασίας από τις πρυτανικές αρχές.

Συγκεκριμένα, χωρίς να εξηγήσουν ευθέως τον λόγο, οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ δήλωσαν χθες τα εξής: «Οι παρούσες πρυτανικές αρχές έχουν πάγια αρχή τη συνεργασία με όλα τα θεσμικά όργανα του πανεπιστημίου και της Πολιτείας προς τον κοινό στόχο της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της έρευνας, της εξωστρέφειας και της κοινωνικής προσφοράς του ΑΕΙ, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Χάρη στη συνεργασία αυτή, την οποία οι πρυτανικές αρχές έμπρακτα τιμούν και υποστηρίζουν, κατορθώθηκε έως τώρα η αντιμετώπιση μειζόνων, χρονιζόντων, καθώς και καθημερινών προβλημάτων. Στο σημείο αυτό, πάντως, θα ήταν απολύτως ευκταία γενναιότερη υποστήριξη σε κάθε επίπεδο από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Στις αρχές αυτές παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι».

Τι κρύβει η… κρυπτογράφηση; Οι αποστροφές «έμπρακτα τιμούν και υποστηρίζουν (τη συνεργασία)» και «θα ήταν απολύτως ευκταία γενναιότερη υποστήριξη από όλες τις πλευρές» αποτελούν έμμεση κριτική στη στάση του Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη το ΑΠΘ υποδέχθηκε χθες αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου της Κίνας – Beijing University of Civil Engineering and Architecture (BUCEA), με επικεφαλής τον πρύτανη Zhu Guang. Συμφωνία του ΑΠΘ με το κινεζικό ΑΕΙ προβλέπει ανταλλαγές μελών ΔΕΠ και φοιτητών, διοργάνωση ερευνητικών συναντήσεων, εκπόνηση κοινών διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, κ.ά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η εκπόνηση κοινών διδακτορικών θα ξεκινήσει με Κινέζους υποψήφιους διδάκτορες στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του BUCEA, οι οποίοι θα φοιτήσουν για τουλάχιστον ένα έτος στο ΑΠΘ και θα επιβλέπονται από καθηγητές του ΑΠΘ. Αντίστροφα, για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών οι υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ θα μεταβαίνουν στην Κίνα με κάλυψη μέρους των εξόδων τους από το κινεζικό ίδρυμα.

Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο Ιωάννης Παλλήκαρης, πρύτανης του ιδρύματος την περίοδο 2004-2011, απάντησε με οξύτητα στον νυν, απερχόμενο, πρύτανη Ευριπίδη Στεφάνου, καθώς θεωρεί ότι τον αδικεί σε σημεία του απολογισμού του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή